Annons

Exponering av receptfritt avgörande

Hur de receptfria läkemedlen får exponeras i butikerna är en viktig
fråga för både ekonomin och säkerheten. Handeln vill inte ha för
stränga krav men experter menar att det krävs signaler till kunderna om
vilka risker som finns.

12 aug 2009, kl 15:39
0

En viktig fråga för regeringen i arbetet med omregleringen av apoteksmarknaden är en ökad tillgänglighet till läkemedel. Att dagligvarubutiker får möjlighet att sälja receptfria preparat från den 1 november i år blir en viktig bock i protokollet.

Vilka läkemedel som får exponeras fritt på butikshyllorna och vilka som eventuellt måste förvaras under uppsikt av personal har Läkemedelsverket ännu inte meddelat. Men frågan kan vara avgörande för hur försäljningen går.

Handeln vill inte ha för omfattande krav men att låta preparat som paracetamol stå fritt kan vara riskabelt menar experter.
– Jag tycker att de flesta smärtstillande preparaten bör stå inlåsta. Framför allt gäller det paracetamol där gränser mellan effektiv och toxisk dos är så liten, säger Chris Bingefors, universitetslektor vid institutionen för farmaci vid Uppsala universitet.

Chris Bingefors har bland annat studerat effekterna av läkemedelsanvändning och hur svenskarna använder receptfria läkemedel. Hon är positiv till att receptfria preparat ska börja säljas utanför apotek och tycker att Läkemedelsverket har gjort ett bra urval.

Enligt henne är svenskarna som folk i allmänhet försiktiga vad gäller läkemedelskonsumtion.
– Vi har en restriktiv hållning till läkemedel. Men i intervjuer vi gjort framgår att man uppfattar receptfritt som mindre farligt än receptbelagt. Därför tror jag att det är viktigt att kunden får signaler om vilka produkter som det finns mer risker med genom att placera dessa inlåsta eller bakom disk, säger Chris Bingefors.

Cecilia Bernsten, docent i hälso- och sjukvårdsforskning vid Uppsala universitet och tidigare ordförande i Sveriges farmacevt¬förbund är inne på samma linje.
– Människor är ofta klokare nog att tänka sig för innan de köper ett läkemedel oavsett var det säljs. Jag litar på Läkemedelsverkets urval men hävdar att diskussionen kring säkerheten måste föras aktivt med både handlare, kunder och myndigheter, säger hon.

Att placera vissa läkemedel mer svåråtkomligt ser också Cecilia Bernsten som en nödvändig signal till kunden.
– Självklart kan den som vill köpa på sig massor av förpackningar men så är det redan nu. Den vanliga människan tror jag har uppfattningen att ju mer synligt en vara står på hyllan desto ofarligare är den. Sen hoppas jag att den som har frågor vänder sig till kompetent och utbildad personal på ett apotek.