Annons

Efterlyser bättre samverkan

Bättre samverkan är en av de viktigaste åtgärderna för att få en starkare svensk life science-industri, menade en enig panel under en debatt.

4 dec 2014, kl 11:17
0

Många rapporter och utredningar har på senare tid handlat om svensk life science. I början av december presenterades Vasco Advisers på uppdrag av branschföreningen Lif en rapport huruvida Sverige är ett konkurrenskraftigt land inom life science. 

Rapporten tar upp att Sveriges del av läkemedelsindustrin minskar och att andra europeiska länder kan erbjuda lika bra eller bättre resurser och skatteklimat för forskning och utveckling.  Rapporten konstaterar att svensk life science behöver konkurrenskraftig akademisk forskning, bättre samverkan mellan sjukvård och industri samt förbättrat företagsklimat för innovativa bolag, framför allt inom life science.

I samband med att rapporten presenterades hölls också en paneldebatt där Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Daniel Forslund, innovationslandstingsråd i Stockholm och Lifs vd Anders Blanck deltog. Patric Källman, som tagit fram rapporten, deltog också.

Panelen var rörande överens om att förutsättningarna för svensk life science är bra, men att det finns sådant som behöver bli bättre. Helene Hellmark Knutsson tog upp flera goda initiativ de senaste åren, bland annat Scilifelab och flera utredningar. Daniel Forslund var bekymrad över de sjunkande svenska siffrorna ur ett internationellt perspektiv, vilket han hoppades att landstingen kan avhjälpa genom att öka innovationen. Alla paneldeltagarna efterlyste bättre samverkan mellan industri och sjukvård. Anders Blanck påpekade att det förs samma diskussioner idag som för tio år sedan, och menade att det går för långsamt.

När paneldeltagarna skulle nämna det viktigaste som de ville göra för life science i Sverige, sade Helene Hellmark Knutsson att hon ville förbättra villkoren för unga forskare, Daniel Forslund att han ville jobba för att öka innovationen i vården. Anders Blanck önskade att staten hjälpte kommuner och landsting att dela risken så att de vågade prova innovationer.

Patric Källman avslutade med att trycka på vikten av samverkan och en stark hemmamarknad för de svenska life sciencebolagen.