Dosen progesteron påverkar risk för återfall i bröstcancer

Enligt en ny studie från Karolinska Institutet kan det finnas ett samband mellan de doser av gulkroppshormon som används vid hormonbehandling av klimakteriebesvär och risken för återfall i bröstcancer.

6 apr 2005, kl 13:12
0

Annons

År 1997 påbörjades två randomiserade studier i Sverige, HABITS-studien och Stockholmstudien. I båda studierna undersöks effekterna av hormonbehandling hos postmenopausala kvinnor med diagnosen bröstcancer i ett tidigt stadium.

HABITS-studien, som omfattade 345 bröstcancerpatienter, avbröts i förtid i december 2003, när forskarna efter 2,1 år fann att risken för återfall i bröstcancer hos kvinnor som fick hormonbehandling var 3,3 gånger högre än bland de som inte fick någon behandling.
Docent Eva von Schoultz och professor Lars Erik Rutqvist vid Karolinska Institutet i Stockholm och Stockholm Breast Cancer Study Group rapporterar nu om resultaten från Stockholmsstudien (publiceras den 6 april i tidskriften Journal of the National Cancer Institute).

Här undersöktes 359 bröstcancerpatienter som fick hormonbehandling i 5 år respektive ingen behandling. Efter 4,1 år fanns det inget samband mellan användning av hormonbehandling och risken för återfall i bröstcancer.< br>
I Stockholmsstudien har man använt behandlingsregimer som minimerar tillägg av gulkroppshormon, i HABITS-studien däremot fick en större andel av de kvinnor som studerades en kontinuerlig kombination av östrogen och gulkroppshormon.

– Även om det är frestande att spekulera i att behandlingsregimer med östrogen och ett minimum av progestogen eventuellt är säkra, förblir hanteringen av klimakteriesymptom och livskvalitet hos patienter med bröstcancer ett viktigt olöst problem, säger Eva von Schoultz i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng