Annons

P-piller kan ge ökad risk för stroke

Forskare vid Köpenhamns universitet har i en studie sett att
användningen av kombinerade p-piller kan öka risken att drabbas av
stroke och hjärtinfarkt.

14 jun 2012, kl 15:50
0

Annons

Det är sedan tidigare känt att användningen av kombinations p-piller kan ge ökad risk för venösa blodproppar. Nu har danska forskare sett att det finns ett samband mellan p-pillerintag och risken att drabbas av stroke och hjärtinfarkt.

I studien som publicerats i NEJM har forskarna följt omkring 1, 6 miljoner danska kvinnor i upp till 15 år. De som använde p-piller med östrogen 30 till 40 mikrogram, löpte en ökad relativ risk på mellan 30 och 130 procent att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Kvinnor som redan haft en stroke eller blodpropp togs inte med i studien.

P-piller som bara innehöll gestagen, så kallade minipiller, medförde ingen ökad risk alls att insjukna i hjärtinfarkt eller stroke. Studien visade också att den ökade risken försvann efter att  kvinnor slutat med kombinerade p-piller.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng