Det är dags att göra något åt vårt eget riskbeteende

Sommar och sol, lust och längtan – när vi tar semester tar också kontrollstationen i pannloben långledigt. Det betyder att hjärnans äldre delar får större spelrum än vanligt. Släktens fortlevnad är prio ett för fertila, och den sexuella aktiviteten sjuder i tält och stugor, på stränder och hotellrum. Ett första facit för årets SM i […]

4 jun 2012, kl 18:18
0

Sommar och sol, lust och längtan – när vi tar semester tar också kontrollstationen i pannloben långledigt. Det betyder att hjärnans äldre delar får större spelrum än vanligt. Släktens fortlevnad är prio ett för fertila, och den sexuella aktiviteten sjuder i tält och stugor, på stränder och hotellrum. Ett första facit för årets SM i oskyddade samlag får vi redan i höst. Då letar landstingens smittspårare dygnet runt på Facebook efter tillfälliga kontakter på något festivalområde, typ »en lång kille i blå mössa som pratade skånska«.

Idag vet vi att hiv finns och att klamydia kan leda till barnlöshet. Trots det åker varken »Naked« eller »Power« på i första taget. Det finns ju dagen-efter-piller och p-piller och läkemedel mot infektionerna.
Hos oss som passerat tonåren för ett tag sedan är lusten sällan så stark att den leder till spontansex på allmän plats. Vi släpper hellre loss vid utegrillen och öppnar kranen till vinboxen, kanske redan till lunch – det är ju ändå semester.
I början av hösten, när vi inte klarar av att stänga kranen, då växer köerna till alkoholklinikerna, och efter nyår blir det gyllene tider för bantningsbolagen. Många hjälpsökande blir tyvärr stamkunder.
Två nya läkemedel mot övervikt ligger i pipeline men än så länge är magsäckskirurgi den enda medicinska behandlingen som biter på de svåra fallen. Nu höjs röster för att folk med måttlig övervikt också ska opereras. Pia, som driver en second hand-butik för storlek XL och uppåt, tror inte att det är någon bra idé. Hos henne säljer kunder hela sin garderob efter operationen. Något år senare kommer de tillbaka och måste handla större kläder igen. »Då har de hittat olika sätt att få i sig kalorierna ändå. De kör pizzan i mixern och smälter chokladkakorna och äter med sked. Många ersätter också mat med sprit«, berättar hon.

Bland personer med KOL kan läkemedelsbehandling leda till att det blir lättare att fortsätta röka. Medicin utan rökstopp. Som att ge smärtstillande till en patient som kommer in med en yxa i foten – och låta yxan sitta kvar, som en av våra främsta experter på sjukdomen säger.
Rökare och fetmaopererade är inte ensamma – efter behandling mot malignt melanom fortsätter fyrtio procent av patienterna att sola! Varför? Man vill vara snygg, och snygg är lika med pepparkaksbrun i svenskarnas ögon. Solkräm har tyvärr samma effekt på soldyrkarna som luftrörsvidgande läkemedel får för en del lungsjuka nikotinister. Solkräm slår ut vårt naturliga solskydd – att huden blir obehagligt het och rodnar lätt. Det är bara att smörja in sig och fortsätta pressa.

Nyligen lanserade Apoteket AB en ny solkräm i flaska med inbyggd UV-mätare och soltidtabell! Lite som Systembolagets balansakt mellan folkhälsoansvar och försäljningsframgång. Ett superintressant experiment när det gäller möjligheten att påverka kundernas riskbeteende.
I primärvården implementeras sedan några år motiverande samtal, ett slags KBT light med sikte på livsstilsförändring. Förra året skruvade regeringen upp förväntningarna på vårdgivarna genom att villkora patientpengen: Dokumentera att doktorn pratat mat, motion och misstänkt missbruk med patienten – annars får ni ingen ersättning för besöket, typ. Återstår att se hur det hotet fungerar i praktiken.
Kärnan i KBT är inlärning, eller rättare sagt omlärning. En hjälp på vägen mot nya vanor kan vara att skapa nya ritualer. Enligt vissa forskare tar det sällan mer än 30 dagar (Loehr & Schwarz, 2003). Lika lång tid som de flesta av oss har semester …
Ha en skön sommar!