Blödande magsår underbehandlas

Om fler personer med blödande magsår fick läkemedelsbehandling
skulle liv kunna räddas. Det är slutsatsen i en rapport från Statens
beredning för medicinsk utvärdering.

11 maj 2011, kl 11:05
0

Annons

En vanlig orsak till blödande magsår är bakterien helicobacter pylori.  Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, finns ett starkt vetenskapligt stöd för att behandling med två antibiotika kombinerat med protonpumpshämmare, minskar risken för återfall hos personer som drabbats av detta.

Trots det är det knappt hälften av dagens patienter som får den behandlingen visar en registerstudie som SBU har gjort. De konstaterar också att en av fyra avlider inom ett år efter den akuta blödningen. En del av dödsfallen skulle, enligt SBU, kunna undvikas om den förebyggande behandlingen blev bättre.

Personer som haft blödande magsår bör undvika smärtstillande av typen NSAID, inklusive så kallade coxiber eftersom dessa ökar risken. Personer som av olika anledningar behöver denna behandling rekommenderas att få förebyggande behandling mot helicobacter pylori. Detsamma gäller för de som behöver ta medel med acetylsalicylsyra som också ökar risken för magsår.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng