Annons

Blandade reaktioner på myndighetsförslag

Risker med att dela upp Läkemedelsverket kompetenser och en önskan om en helt ny myndighet för smittskydd och folkhälsa. Det är några av reaktionerna på regeringens vård- och omsorgsutredning.

21 sep 2012, kl 11:32
0

Annons

Redan innan remisstiden idag går ut för statens vård- och omsorgsutredning ”Gör det enklare” har reaktionerna varit många. Kritik har riktats mot att regeringen parallellt med utredningsarbetet påbörjat utformningen av två nya myndigheter, en för tillsyn och en för infrastruktur för vård och omsorg.

Läkemedelsverket skriver i sitt remissvar att det finns en risk med att myndighetens kompetenser delas upp på flera myndigheter. Man anser att en uppdelning skulle kunna innebära en förlängs reaktionstid för bland annat läkemedelsrekommendationer. Verket pekar också på att de har ett omfattande samarbete läkemedelsmyndigheter i andra länder, främst inom EU, något som utredningen inte inkluderar.
-Att bevara den unika kompetens som har byggts upp på Läkemdelsverket är helt avgörande för att hantera ett läkemedels hela livscykel, från nyansökan till avregistrering, säger gd Christina Åkerman i en kommentar.
 
I utredningen föreslås att särlagstiftningen om läkemedelskommitéer tas bort så att dessa inte blir valfria. Läkemedelsverket vill se ett motsvarande eller bättre system på plats innan lagen avskaffas och pekar på ett det annars kan bli ökade skillnader i läkemedelsanvändning mellan landstingen.
 
Smittsyddsinstitutet, Smi, skriver i sitt remissvar att utredningen inte är tillräckligt djupgående och allsidig för att kunna ligga grund för de stora organisatoriska förändringar som föreslås. Smi föreslår i stället att det inrättas en helt ny folkhälsomyndighet som samlar de verksamheter som bedrivs vid Smi, Folkhälsoinstitutet och delar av Socialstyreslen.