Annons

Läkemedelsjättar delar information

Tio av världens största läkemedelsbolag går nu ihop för att snabba på utvecklingen av nya preparat. Trans celebrate bio pharma, som organisationen heter blir den största i sitt slag.

21 sep 2012, kl 09:14
0

Företagen ska utbyta mer information. Istockphoto.

Pratet om att big pharma måste ändra sina affärsmodeller börjar synas i praktiken. Nu meddelar tio av de största läkemedelsbolagen att de går samman i en icke-vinstdrivande organisation med syfte att påskynda utvecklingen av nya läkemedel.

Under namnet Trans celebrate bio pharma ska Astrazeneca, Abbott, Boehringer Ingelheim, GSK, Eli Lilli, Pfizer, Bristol-Myers Squibb, Johnson & Johnson och Sanofi gå ihop för att främst underlätta arbetet med kliniska prövningar.

Ledare för hela projektet är Garry Neil, före detta chef för vetenskap och teknik på Johnson & Johnson. Han säger till Pharma Times att företaget är konkurrenter vilket har sin fördelar men att det för vissa delar av utvecklingsprocessen faktiskt är en nackdel att inte dela med sig av sin kunskap. Ett exempel är kliniska data där han säger att det blir ineffektivt och kostsamt att inte dela information. Fem projekt har valts ut till en början.

Trans celebrate kommer att ha sitt säte i Philadelphia och alla tio företag kommer att bidra med personal och pengar till projektet. Ju större budget för forskning och utveckling desto större bidrag enligt Garry Neil, som inte vill ge några detaljer.