Annons

SKL säger också nej till Zytiga

I våras beslutade TLV att läkemedlet Zytiga, för behandling av prostatacancer, är för dyrt för att subventioneras. Förhandlingar mellan företaget och SKL om en rabatt har nu också avbrutits.

20 sep 2012, kl 11:26
0

Den grupp inom Sveriges Kommuner och Landsting som värderar nya läkemedelsterapier har kommit fram till samma ståndpunkt som TLV tidigare gjort. Zytiga (abirateron) för behandling av långt framskriden prostatacancer är inte kostnadseffektivt.

Efter att TLV sagt nej till subvention har det pågått förhandlingar mellan läkemedelsföretaget Janssen och SKL för att landstingen skulle kunna köpa läkemedlet med rabatt.

– Men tyvärr har vi inte hittat någon lösning, säger Bo Claesson på SKL.

Problemet är bland annat, att priset på läkemedel i Sverige till skillnad mot andra länder är offentligt, säger Bo Claesson.

– Det är en officiell hemlighet att det finns två prissättningar i många europeiska länder; ett officiellt listpris och ett annat lägre. Men i Sverige försöker vi hålla oss till ett och samma. Samtidigt kan företagen tänka sig rabatt om de slapp skylta med priset, säger Bo Claesson.

Om SKL:s rekommendation att i dagsläget inte använda Zytiga får någon praktisk betydelse är oklart.

– Men man kan väl säga att vi genom rekommendationen ger de landsting som inte använder behandlingen ett alibi, samtidigt som vi ger de andra en känga, säger Bo Claesson.

Totalt har det i år använts Zytiga för närmare 67 miljoner kronor i Sverige. Men användningen är mycket ojämn. Blekinge, Uppsala och Dalarna tillhör de landsting som, sett per tusen invånare, stått för en mycket stor del av behandlingen, medan till exempel Gotland, Jämtland och Kalmar varit betydligt försiktigare.

En månads behandling beräknas kosta cirka 30 500 kronor.

Nu ska dock företaget vara på väg att lämna in en ny ansökan till TLV, något som välkomnas av SKL, samtidigt som dialogen med Janssen fortsätter.

– Det finns ju andra alternativ än en ren rabatt till landstingen, till exempel att vården betalar för de patienter där behandlingen har effekt, men inte för de där den varit verkningslös, säger Bo Claesson.