Bättre följsamhet med polypill

Med ett piller istället för tre förbättrades följsamheten men skillnaderna i behandlingsresultat var små.

23 sep 2013, kl 09:44
0

Ungefär hälften av de som behandlas med blodtryckssänkande, kolesterolsänkande och acetylsalicylsyra följer rekommendationen och tar sina tabletter enligt ordination i höginkomstländer. 

I en första studie har nu forskarna jämfört följsamheten till behandlingen mellan patienter som fick ett kombinationspiller, polypill, med personer som behandlades enligt gängse praxis, det vill säga med flera tabletter. Resultatet blev en klar förbättring i följsamhet hos gruppen med kombinationstablett.

Deltagarna, drygt 2000 personer som alla hade kärlsjukdom varav många redan hade haft en hjärtinfarkt eller stroke, randomiserades antingen till gruppen med fast kombination i en tablett eller den vanliga kombinationen tabletter.

Efter i genomsnitt femton månader var följsamheten till ordination en tredjedel högre i polypillgruppen, jämfört med gruppen som fick sedvanlig behandling.Polypillgruppen hade också signifikant lägre kolesterol och blodtryck vid uppföljningen, även om skillnaden inte var stor.

Forskarna kunde inte se någon skillnad i biverkningar eller kardiovaskulära händelser mellan grupperna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng