Annons

Döda i aids minskar kraftigt

Antalet människor som dör i aids har minskat dramatiskt, enligt en rapport från FN.

23 sep 2013, kl 11:05
1

Annons

Skälet till den enligt FN dramatiska minskningen av hiv-infektion och aidsrelaterade dödsfall är förstås den ökade tillgången på behandling.

I den årliga statistiken som UNAIDS ger ut beräknas ungefär 35 miljoner vara infekterade. Men förra året sjönk antalet dödsfall till 1,6 miljoner jämfört med 1,7 miljoner 2011. 2003 dog cirka 2,3 miljoner människor i sjukdomen, vilket är det år med flest dödsfall.Under förra året beräknas 2,3 miljoner ha infekterats med hiv, 2011 var det 2,5 miljoner.Samtidigt som antalet döda i sjukdomen minskar har de som får behandling blivit fler.

Mot slutet av 2012 hade närmare 9,7 miljoner människor tillgång till läkemedelsbehandling i fattiga och medelinkomstländer, enligt FN-rapporten. Det är en ökning med närmare 20 procent på ett år. 

Den globala finansieringen för att minska smittan och sjukdomen var förra året 18,9 miljarder dollar vilket är drygt 3 miljarder mindre än den summa som enligt FN krävs för att 2015 nå målet att 15 miljoner människor ska få behandling.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tillgång till bromsmediciner viktigt i kampen mot hiv. Den økade tillgången på bromsmediciner ær viktigt då det resulterar i færre som dør i aids. Ytterligare lækemedelseffekter ær att den såkallade ?Community viral load? (risken för smitta i samhället) är obefintlig eftersom smittsamheten av hiv för patienter med välfungerande behandling är mycket låg, till och med lägre än med kondom vilken ger 90-95 procent skydd. Kombinationen bromsmediciner och kondom innebär följaktligen ett nära hundraprocentigt skydd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng