”Väldigt tråkigt besked till patienterna”
Granskning av mammografibild. Foto: istock

”Väldigt tråkigt besked till patienterna”

NT-rådet backar från en tidigare rekommendation om immunterapi mot bröstcancer på grund av nya data.

7 sep 2020, kl 10:43
0

Annons
Freddi Lewin

Freddi Lewin

NT-rådet tar nu tillbaka en tidigare rekommendation till regionerna att erbjuda immunterapi mot bröstcancer. Det handlar om återfall i spridd trippelnegativ bröstcancer, en cancerform som främst drabbar kvinnor under 50 år.

Att bröstcancern är trippelnegativ innebär att den varken är hormonkänslig eller vad som kallas HER2-positiv. Det gör att den inte är mottaglig för de behandlingar som annars brukar användas när bröstcancer spridit sig i kroppen.

Immunterapi mot bröstcancer i svåra fall

Därför sågs det som ett viktigt framsteg när NT-rådet i fjol för första gången rekommenderade immunterapi mot bröstcancer just i dessa svårbehandlade fall. Rekommendationen var att använda en kombinationsbehandling med den nya PD-L1-hämmaren Tecentriq (atezolizumab) och ett cytostatikum, paklitaxel, vid återfall i trippelnegativ bröstcancer.

NT-rådet valde att kombinera Tecentriq med vanlig paklitaxel trots att de data som fanns egentligen gällde en kombination med en beredningsform som kallas nab-paklitaxel. Tecentriq+nab-paklitaxel förlängde den progressionsfria överlevnaden i den kliniska studien IMPassion 130.

Nab-paklitaxel är cytostatikumet paklitaxel i form av nanopartiklar. Denna beredningsform är dyrare än standardvarianten. NT-rådet bedömde att båda hade likvärdig effekt och bytte därför till den billigare i sin rekommendation.

Stor besvikelse

Men nu har även just den kombination som NT-rådet rekommenderade – Tecentriq+paklitaxel – utvärderats. Det skedde i en annan klinisk studie som kallas IMPassion131. I denna studie syntes, som Läkemedelsvärlden rapporterat, ingen  signifikant skillnad beträffande progressionsfri överlevnad mellan placebo- och behandlingsgrupp. Det var ingen skillnad i överlevnad mellan kvinnor som fått Tecentriq i kombination med paklitaxel, jämfört med dem som fått enbart paklitaxel.

NT-rådet ändrar sig därför och rekommenderar nu regionerna att inte längre använda Tecentriq vid trippelnegativ bröstcancer. Att i stället rekommendera kombinationen med nab-paklitaxel är inte aktuellt. Detta trots studien som visade ökad överlevnad med denna kombination. NT-rådet anser att kombinationen av Tecentriq och nab-paklitaxel är för dyr i förhållande till den visade effekten.

– Det negativa resultatet i studien är en stor besvikelse. Det är ett väldigt tråkigt besked till patienterna, säger i ett pressmeddelande Freddi Lewin, överläkare i onkologi, ordförande i Nationella arbetsgruppen för cancerläkemedel och adjungerad ledamot i NT-rådet.

– Vi följer utvecklingen noga för att kunna uppdatera vår rekommendation om förutsättningarna förändras vad gäller de vetenskapliga underlagen eller ur ett kostnadsperspektiv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng