Annons
Nu får även veterinärer en app om kloka antibiotikaval
Foto: Istock

Nu får även veterinärer en app om kloka antibiotikaval

Distriktsveterinärerna och Stramanätverket lanserar en app om antibiotika i vården av landets husdjur.

14 feb 2024, kl 14:35
0

Annons

En app om kloka antibiotikaval för veterinärer är ett nytt steg i det svenska arbetet mot antibiotikaresistens. För även veterinärerna är en viktig grupp att påverka när man vill bromsa den ökning av resistenta sjukdomsbakterier som slår mot både djur och människor.

Den nya appen heter “Vägvisaren – klok antibiotika”. Appen kommer från Distriktsveterinärerna som ingår i Jordbruksverkets verksamhet och erbjuder veterinärvård för såväl lantbrukets djur som för hundar, katter och andra så kallade smådjur.

– Sverige ligger väldigt bra till jämfört med många andra länder, men genom att ständigt jobba med frågor om vårdhygien och riktlinjer för behandling vid infektioner, kan vi fortsätta ge säker vård till våra djur och samtidigt minska risken för utveckling av resistens, säger Michael Segall, överveterinär inom Distriktsveterinärerna i ett pressmeddelande.

Började i Gävleborg

Distriktsveterinärerna har utvecklat appen tillsammans med Stramanätverket som ju annars främst arbetar resistensförebyggande inom människovården. Där har Strama en liknande app som heter Strama nationell.

Samarbetet startade i Gävleborg. Där hade den regionala Stramagruppen tidigare en app som innehöll ett avsnitt om veterinärmedicin som Distriktsveterinärerna ansvarade för.

När den regionala appen skrotades, flyttade Distriktsveterinärerna över veterinärdelen till en egen app. Den kommer att anpassas och förnyas under 2024.

Förenklar kloka antibiotikaval för veterinärer

Appen är gratis och finns för både Android och Iphone samt som webbversion. Vem som helst kan ladda ned den, men den riktar sig till veterinärer och annan personal inom djursjukvården.

Appen innehåller rekommendationer för behandling av hästar, landbruksdjur och smådjur. Veterinärerna får råd om preparatval och dosering vid en rad vanliga tillstånd och även allmänna rekommendationer om antibiotikabehandling.

“Målet är förstås att använda rätt antibiotika vid rätt tillfälle”, skriver Distriktsveterinärerna i pressmeddelandet.

– Tanken är fortsatt att kortfattat samla behandlingsrekommendationer från olika källor som Läkemedelsverket, Sveriges veterinärförbund och klinisk empiri från landets Distriktsveterinärer. Appen kommer att vara tillgänglig för alla veterinärer i Sverige som en vägvisare för en klok användning av antibiotika och en hållbar och säker vård för landets djur, säger Michael Segall.