Apoteksombuden kvar i Apoteket AB:s regi

Hur befolkningen på glesbygden ska försäkras en fullgod läkemedelsförsörjning är något Socialdepartementet och regeringen ännu inte formulerat något svar på. Men i tre år till ska Apoteket AB fortsätta att driva apoteksombud, har ägaren staten beslutat. Till den 1 juli 2015 har staten med det beslutet gett sig själv respit.– Beslutet visar att staten ser […]

25 apr 2012, kl 13:21
0

Annons

Hur befolkningen på glesbygden ska försäkras en fullgod läkemedelsförsörjning är något Socialdepartementet och regeringen ännu inte formulerat något svar på. Men i tre år till ska Apoteket AB fortsätta att driva apoteksombud, har ägaren staten beslutat. Till den 1 juli 2015 har staten med det beslutet gett sig själv respit.
– Beslutet visar att staten ser det som angeläget med apoteksservice även på ställen där det inte finns möjlighet att erbjuda en fullvärdig sådan och lägger det på oss, säger Mats Wennberg som ansvarar för ombuden på Apoteket AB.
Idag har företaget 765 ombud spridda över landet och de är inte några vinstmaskiner enligt Mats Wennberg.
– Nej, ombuden har aldrig varit någon lönsam affär utan en del av servicen. Samtidigt ställer ägaren lönsamhetskrav på oss, så utmaningen är egentligen att göra det här med så liten förlust som möjligt.
Att kravet på ombudsverksamhet förlängts gör att regeringen kan vänta och se hur marknaden utvecklas efter den konsolideringsfas som alla menar nu kommer: det vill säga vem lägger ned vad, vem bygger vidare och vem köper upp. Hoppet staten hyser är förmodligen att marknaden själv ska hitta en lösning.
– Det hoppades man nog från regeringens sida skulle ha vara löst redan nu, tror Mats Wennberg.

En möjlighet framöver är att distanshandeln med receptbelagda läkemedel utvecklas. Det finns inget som hindrar apoteksägare att öppna sådana tjänster, men intresset har varit tämligen svalt.
För apoteksombud, det vill säga att lokala handlare ska ta hand om och distribuera läkemedelspaket är egentligen en föråldrad idé, håller också Mats Wennberg med om.
– Jo det är en gammal institution. Å andra sidan finns det något liknande på de flesta apoteksmarknader där man har ett glesbygdsperspektiv.
Avtalet som nu förlängs innebär att Apoteket AB ska behålla de ombud som behövs för en god läkemedelsförsörjning. Däremot finns det inget i avtalet om att nya ombud ska etableras. När moratoriet för de drygt 100 »skyddsvärda apoteken« upphör i mars nästa år läggs det alltså inte något krav på Apoteket AB att ersätta eventuella nedläggningar med ombud.
– Nej den tolkning vi gör är att vi ska behålla de ombud vi har, säger Mats Wennberg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng