Franska farmacevter får större roll

Här i Sverige finns det än så länge inga planer på att offentliga medel ska ersätta kundernas kostnader för särskild farmaceutisk service.I Frankrike däremot har apotekarna nu fått Försäkringskassans välsignelse för att börja med »patientsamtal«.– Vi står verkligen inför en omvälvande utveckling. Det här betyder att vi äntligen får breddad användning för våra medicinska kunskaper, […]

25 apr 2012, kl 13:17
0

Här i Sverige finns det än så länge inga planer på att offentliga medel ska ersätta kundernas kostnader för särskild farmaceutisk service.
I Frankrike däremot har apotekarna nu fått Försäkringskassans välsignelse för att börja med »patientsamtal«.
– Vi står verkligen inför en omvälvande utveckling. Det här betyder att vi äntligen får breddad användning för våra medicinska kunskaper, säger Gilles Bonnefond, apotekare i Montelimar i södra Frankrike.
För tio år sedan bildade han facket USPO (Union des Syndicats de Pharmaciens d’Officine) med målet att förnya yrkets roll.
– Patienternas behov förändras. Allt fler skrivs ut tidigare från sjukhusen, och vårdas med tung medicinering i hemmen. Dessutom behöver vi nya inkomstkällor, säger han.

De franska apoteken drivs som enskilda privata företag, vars inkomster framförallt består av marginaler på läkemedelsförsäljningen. Men förtjänsterna har minskat sedan staten har pressat ner priserna.
– Snart går ju också patenten på flera dyrare läkemedel ut, vilket accelererar processen, säger Gilles Bonnefond.
Förra året sjönk apotekens inkomster med fyra procent och ett hundratal apotek lades ner.
Men än så länge är de jämnt fördelade över landet, till skillnad mot läkarmottagningarna som det råder brist på i vissa franska regioner.
Detta är också en av anledningarna till att farmacevterna nu får spela en större roll inom den förebyggande vården. I början ska patienter, som tar antikoagulerande läkemedel, få kostnadsfria råd av en utbildad apotekare. Försäkringskassan ersätter apoteket med 40 euro (cirka 350 kronor) för minst två kvartssamtal om året i en särskilt iordningställd mottagningslokal.
– Det här är en bra start, eftersom över en miljon personer i Frankrike tar antikoagulerande medicin, samtidigt som det sker en hel del olyckor på området, säger Gilles Bonnefond.

Målet är att kompetensen snart utvidgas till att omfatta personer som lider av kroniska sjukdomar, till astmatiker, narkomaner under substitutionsbehandling och till kvinnor som behöver dagen efterpiller.  Även om apotekarna är nöjda, trampar de omkring på känslig mark. I dagsläget finns inga planer på att de ska kunna ställa diagnos och själva kunna ta beslut om medicineringen.
Men att man har anammat termen »patientsamtal«, och inte »konsultation«, är ett uttryck för att man inte vill stöta sig med läkarkåren, där det råder en viss misstänksamhet.
– Det är bra om apotekarna inte bara tjänar pengar på att sälja så många förpackningar som möjligt. Men vi är vaksamma. Det finns apotekare som gärna skulle ta över en del av våra arbetsuppgifter, en idé som också kan tilltala besparingsivriga sjukvårdspolitiker, säger Michel Chassang, ordförande i läkarfacket CSMF (Confédération des Syndicats Médicaux Francais).
Men Gilles Bonnefond säger att farhågorna är överflödiga.
– Tanken är att vi ska bidra till att förbättra patientsäkerheten.