Apoteket fortsätter lönediskriminera utlandsfödda

Apoteket diskriminerar utlandsfödda apotekare. De tjänar i genomsnitt 4000 kronor mindre i månaden än apotekare födda i Sverige.

13 maj 2003, kl 12:39
0

Hösten 1999 tog Apoteket AB:s styrelse ett beslut om att komma tillrätta med diskrimineringen inom företaget. Apoteket skulle bli ett föredöme där mångfalden skulle vara en del av företagskulturen.

När det gäller lönesättningen har dock inget hänt. Snarare verkar utvecklingen gått bakåt konstaterar Sveriges farmacevtförbund som i fyra år nu drivit frågan om den ojämlika lönesättningen.

? Nu börjar vi tröttna säger Camilla Frankelius, Farmacevtförbundets biträdande förbundsdirektör.

För fjärde året i rad har förbundet i en enkät följt upp lönesättningen. Den senaste enkäten som gjordes under 2002 besvarades av 342 apotekare varav 41 procent var födda utomlands. Medianlönen för dem låg på knappt 24 000 kronor i månaden, medan svenskfödda apotekare tjänade 28 000 kronor i månaden. Jämfört med året innan hade lönegapet ökat med nästan 500 kronor i månaden.

Den här skillnaden har alltså varit känd sedan fyra år tillbaka, men ännu har inget hänt och Farmacevtförbundet kräver än en gång att arbetsgivaren gör något åt löneskillnaderna.

Thony Björk, Apotekets informationsdirektör kan inte annat än hålla med om att fackets enkät visar att man inte kommit tillrätta med den ojämlika lönesättningen.

? Nej, det här är inte acceptabelt. Det visar att vi inte hanterat det här på ett bra sätt.

Nu ska man, försäkrar han, ta tag i frågan och se till att det blir en förändring.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng