Grönt ljus för parallellimport av indraget original

EG-domstolen har nu fastställt att parallellimport av ett läkemedel kan fortsätta även om originalföretaget drar in försäljningen av preparatet, förutsatt att folkhälsan inte är hotad. Parallellimporten av Losec enterokapslar kan alltså fortsätta.

13 maj 2003, kl 13:36
0

I januari 1999 drog Läkemedelsverket på begäran av Hässle Läkemedel AB in godkännandet för försäljning av Losec enterokapslar. Företaget skulle nu istället marknadsföra de ekvivalenta Losec Mups.

I och med att godkännandet drogs in ansåg Läkemedelsverket att inte heller de parallellimporterade Loseckapslarna kunde säljas i Sverige, med hänvisning till säkerhetsövervakningen.

En parallellimportör överklagade och ärendet har sedan vandrat från Länsrätten i Uppsala, via Kammarrätten och Regeringsrätten vidare till EG-domstolen.

EG-domstolen menar att parallellimporten inte äventyrar folkhälsan, med hänvisning bland annat till att Losec ?kapslarna fortfarande marknadsförs i flera europeiska länder och att det fortfarande är samma aktiva substans som företaget nu säljer i Sverige i en något annorlunda form.

Att förbjuda parallellimporten skulle däremot, argumenterar EG-domstolen, skapa hinder för de fria rörligheten inom EU.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng