Annons

Påstådd lönediskriminering på Apoteket granskas

Apoteket lönediskriminerar apotekare med utländsk härkomst. Det hävdar Farmacevtförbundet. Det är ett skäl till att Diskrimineringsombudsmannen nu granskar Apoteket.

12 apr 2006, kl 15:42
0

Att de förekom lönediskriminering på grund av etniciteterkände Apoteket i tio fall redan 2004.
Men även om det har blivit bättre finns den strukturella diskrimineringen kvar hävdar facket som nu hoppas att den granskning av bolaget som Diskrimineringsombudsmannen, DO påbörjat ska få igång de förhandlingar som enligt facket gått i stå.

DO ska under året granska ett antal statliga myndigheter och bolag, däribland Apoteket.

– Ett skäl till att vi valt Apoteket är att Farmacevtförbundet hört av sig, säger Guillermo Carbonari på DO.
Eftersom Apoteket är ett av de största statliga bolagen hade DO troligen granskat bolaget även om man inte fått in synpunkter från Farmacevtförbundet säger han. I direktivet till DO ingår att speciellt granska just statliga myndigheter och bolag.

Drygt 2000 kr mindre i månaden

– Vid vår enkät 2005 uppgav 159 av 448 obefordrade apotekare att de hade utländsk härkomst. I snitt har de en inkomst som ligger 2 500 kr lägre i månaden, säger Camilla Frankelius, biträdande förbundsdirektör på Farmacevtförbundet.

Just nu har man ett drygt tiotal medlemmar vars löner man vill diskutera med arbetsgivaren.

– Men ledningen hänvisar till att det här ska lösas på det lokala planet och vill inte diskutera med oss.

Enligt facket beror den skilda lönesättningen bland annat på att apotekare som flyttar till Sverige inte får tillgodoräkna sig sin erfarenhet.

– Personer som flyttar hit och kanske har lång erfarenhet i yrket anställs med ingångslön och där börjar ju problemet. De betraktas tydligen som ?nykläckta? när de beträder Apotekets mark.

Ett annat problem, som man i dagsläget inte vet storleken på, är att apotekare med utländsk apotekarexamen anställs som receptarier och därmed får en receptarielön.

Apoteket ska nu komma in med en första redovisning på hur man arbetar för att förhindra diskriminering och för mångfald inom bolaget.