Läkemedelsverket diskriminerade

Kvinnan hade meriterna men blev inte kallad till intervju. Därför anser Diskrimineringsombudsmannen att hon diskriminerades.

9 jun 2014, kl 09:12
0

Läkemedelsverket medger att den 57-åriga kvinnan, född i Iran, diskriminerats och har ingått en förlikning med Diskrimineringsombudsmannen, DO, som innebär att myndigheten betalar kvinnan 75 000 kronor i ersättning.

Våren 2013 sökte kvinnan fyra utlysta tjänster som regulatorisk handläggare vid Läkemedelsverket. Men hon blev aldrig kallad till intervju med motiveringen att hon var överkvalificerad.

I annonsen var kravet att sökande skulle ha farmaceutisk eller annan naturvetenskaplig högskoleutbildning eller motsvarande arbetslivserfarenhet. Verket skriver i annonsen att sökande med erfarenhet från arbete med regulatoriska processer på Läkemedelsverket och/eller läkemedelsföretag skulle meriteras. Till intervju var det dock flera med sådana meriter som inte kallades, däremot yngre sökande med svenskklingande namn som var klart mindre meriterade, skriver DO.
Enligt DO har kvinnan utsatts för diskriminering som har samband både med ålder och etnicitet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng