Utreder generisk förskrivning ? igen

Läkemedelsverket har fått regeringens uppdrag att se över ett system med generisk förskrivning. Det blir tredje gången på nio år.

5 jun 2014, kl 10:15
0

Senast i 2012 presenterade Läkemedelsverket en utredning om förutsättningarna för att införa generisk förskrivning. Då var slutsatsen att ett eventuellt införande skulle behöva ta tid och att det skulle gå minst tre år mellan beslut och genomförande. Första uppdraget kom 2005 och då menade myndigheten att vare sig patientsäkerhet eller ekonomi var tillräckliga skäl för att införa generisk förskrivning.

Men regeringen är inte nöjd med de jobb som Läkemedelsverket gjort hittills och ger dem nu uppdraget en tredje gång. Denna gång vill regeringen att utredningen tydliggör eventuella vinster med systemet i förhållande till andra insatser som syftar till att åstadkomma bättre patientsäkerhet kopplat till läkemedelsanvändning. Regeringen vill också se jämförelser med andra länder som infört liknande system.

Tidigare rapporter har enligt regeringsuppdraget, inte analyserat eventuella vinster med att införa generisk förskrivning där kostnaderna ställs mot uppskattad nytta för patienter och förskrivare.

Enligt rapporten från 2012 var en av förutsättningarna för att börja med generisk förskrivning var att den nationella ordinationsdatabasen, NOD, införs. Detta förväntas vara på plats först 2017. De totala kostnaderna, utöver kostnader för NOD, uppskattades då bli omkring 200 miljoner kronor.

Senast den 30 maj 2015 ska Läkemedelsverket redovisa uppdraget.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng