Annons

Problem för Poteket

Astrazeneca i Sverige har nekat Poteket att köpa svenska förpackningar till Baltikum. Man menar att det strider mot de svenska reglerna. Arne Björnberg på Poteket anser att det kan liknas vid leverensvägran.

12 apr 2006, kl 14:17
0

Den tidigare verkställande direktören för Apoteket, Arne Björnberg, har stött på patrull för sin affärsidé, Poteket.
Enligt Arne Bjönberg var grundidén att Poteket skulle köpa läkemedel av svenska marknadsbolag och att produkterna skulle expedieras av ett estniskt apotek och sedan levereras till kunder i Sverige.

– Men vi har nu fått besked från Astrazeneca att de bara säljer till Apoteket AB och landstingen.

– Vi hade varit nöjda med de svenska inköpspriserna eftersom ekonomin i vårt tilltag ligger i en effektivare hantering i apoteksledet.

Säger de svenska bolagen nej får man istället köpa läkemedlen i andra länder.

– Det innebär mer arbete för oss, eftersom läkemedlen måste packas om till svenska innan vi kan sälja dem via det baltiska apoteket, men troligen också större lönsamhet.

Arne Bjönberg hävdar att företagens vägran att leverera strider mot EU-rätten.

– En hörnsten i EU är ju att en slutkund får köpa från vilken leverantör som helst inom unionen. Men jag har inte tid med den striden som säkert tar flera år.

Strider mot svenska regler

– Så som vi förstått reglerna har Apoteket AB ensamrätt i Sverige på att distribuera läkemedel till patienter, säger Staffan Ternby, informationschef på Astrazeneca.

– Och vi kan inte bidra till någon olovlig handel.

Läkemedelsindustriföreningen har vänt sig till Läkemedelsverket för att höra myndighetens svar på Arne Björnbergs förfrågan att köpa läkemedel från svenska marknadsbolag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng