Tjänstedirektivet undantar sjukvård från fri rörlighet

Det nya förslaget till tjänstedirektiv inom EU undantar hälso- och sjukvård. Men i Europa räknas inte apotek som en del av vården.

12 apr 2006, kl 14:09
0

Annons

EU-kommissionen har lagt fram ett nytt förslag till tjänstedirektiv inom EU som, vad det verkar, kan komma att godkännas av EU-parlamentet. Det nya förslaget är en kompromiss som bland annat innebär att hälso- och sjukvårdsfrågor undantas. Direktivet kan sägas vara ett förtydligande av EU:s grundprincip om frihet för tjänster inom unionen.

Tidigare har omvärldsanalytikern Göran Alsterlind uttalat att apoteksmonopolets tid skulle vara förbi, om inte tidigare, så när tjänstedirektivet antogs.

Han tror inte att undantaget för hälso- och sjukvårdfrågor innebär någon skillnad.

– I Europa betraktar man inte apotek som en del av hälso- och sjukvården, utan som en del av vad man kan kallar professionell service. Så det kan mycket väl bli så att apoteket faller inom ramen för tjänstedirektivet trots undantagen. Men det kommer förstås att bli en tolkningsfråga.

Tjänstedirektivet fortsätter nu att behandlas inom EU. Om kommissionens kompromissförslag antas av parlamentet kan det slutligen antas vid årsskiftet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng