Apodos misstänks
driva upp förskrivning

En studie i Halland visar att förskrivningen av bensodiazepiner är sex gånger högre för Apodospatienter i Laholm än för receptpatienter i samma ålder. Frågan är om det enbart beror på skillnad i sjuklighet eller om Apodos driver upp förskrivningen.

16 maj 2005, kl 16:11
0

Annons

I Halland har läkemedelskommittén initierat ett projekt där man fokuserat på läkemedel som är olämpliga för äldre. Man har bland annat tittat på förskrivningen av bensodiazepiner.

? Meningen är att finna potentiella problemområden i länet och på kommunnivå för att sedan fokusera med insatser på individnivå där de främst behövs, säger Johan Hiselius, informationsapotekare.

Studien omfattar samtliga personer i Halland som är 65 år eller äldre.

Förutom skillnader mellan olika kommuner finns en stor skillnad i förbrukning mellan Apodospatienter och receptpatienter.
Till exempel förskrivs det sex gånger mer bensodiazepiner till Apodospatienter än till receptpatienter i Laholm. Och förbrukningen av antikolinerga läkemedel är nästan tre gånger högre.

? Om det är en rimlig skillnad kan vi inte säga utifrån den här populationsstudien. Men vi vet att elektroniska system driver på förskrivningen, säger Johan Hiselius.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng