Antiviral substans mot ebola

I USA ska en antiviral läkemedelskandidat användas för att behandla två sjuka i ebola. En ebolasmittad norska ska däremot behandlas med ett medel som inte testats på människor förut.

8 okt 2014, kl 11:38
0

Ebolautbrottet i Västafrika pågår för fullt och ännu ses inga tecken på tillbakagång. Hittills har fler än 3 400 dött i sjukdomen. Nu har också den första smittan utanför Västafrika skett. En sjuksköterska som vårdade en spansk missionär i Madrid har insjuknat i ebola. Hon har behandlats med antikroppar från patienter som överlevt sjukdomen, skriver Reuters. 

I USA insjuknade en man i Texas i ebola efter ett besök i Liberia. Han uppges vara mycket sjuk och nu har amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gett klartecken att behandla honom med läkemedelskandidaten brincidofovir. Även en kameraman för tv-bolaget NBC som smittats av ebola under uppdrag ska behandlas med samma kandidat.

Brincidofovir är en bredspektrumantiviral substans som har utvecklats för behandling av livshotande infektioner med bland annat cytomegalovirus och adenovirus. Substansen har testats på drygt 900 patienter, enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Chimerix. Fas III-studier pågår. Ett problem är att brincidofovir utvecklat för och har visat sig vara verksamt mot DNA-virus, och ebola är ett RNA-virus. 

En norsk sjuksköterska som arbetade för Läkare utan gränser i Sierra Leone har också smittats av ebola. Hon har flygits hem till Norge för vård där. Enligt tidigare uppgifter skulle hon behandlas med den sista dosen av det experimentella ebolaläkemedlet Zmapp, men det verkar som att kvinnan istället kommer att få Zmab. Det är läkemedelsföretaget Defyrus som står bakom Zmab, som hittills bara testats på djur, skriver Nettavisen.

Mannen i Texas avled på onsdagen. 

Texten ändrades 9 oktober klockan 09:41.