Annons

Många förväntningar på nya ministrar

Företrädare för branschen vill att den nya regeringen ska samarbeta mer.

9 okt 2014, kl 09:36
0

Karin Meyer

Henrik Ehrenberg

Ingrid Heath

"Det behövs ett näringslivsklimat som är motiverande för både stora och små bolag att välja Sverige"

Sveriges nya regering har nu tillträtt och det blir en del omgörningar i den rödgröna regeringen. Det blev ingen ny socialminister. Istället blir socialförsäkringsministern Annika Strandhäll chef för socialdepartementet. Ansvaret för apoteksfrågorna hamnar däremot på Gabriel Wikströms bord. Han får ett stort ansvarsområde och blir ny minister för folkhälsa, sjukvård och idrott. Gabriel Wikström var ordförande för SSU.

Henrik Ehrenberg, chefsstrateg vid Sveriges apoteksförening, har inte sett Gabriel Wikström i något apotekssammanhang. Men han hoppas på en bra dialog, där Sveriges apoteksförening får vara med och ge sin bild av hur apoteksmarknaden fungerar. Han tycker också att det är intressant att den nya ministern har både folkhälsa och sjukvård i sin portfölj.
– Det är bra eftersom apoteken kan ha en utökad roll i både folkhälsoområdet genom egenvården och sjukvården genom läkemedelskunskapen.

Henrik Ehrenberg hoppas att den nya ministern ska se apoteken som en del i vårdkedjan och hur apoteken kan hjälpa till att avlasta sjukvården.

Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten, vill också lyfta frågan om apotekens roll i vårdkedjan. Hon menar att hälsorelaterade tjänster på apoteken är viktiga.
– Kopplingen mellan behandling och information till patienten från apoteken bör vara självklar.

I tidigare regering hade utbildningsministern ansvar även för forskningsfrågorna. Så blir det inte nu. Helene Hellmark Knutsson får ansvar för högre utbildning och forskning. Hon har tidigare varit landstingsråd i Stockholm. Mikael Damberg blir närings- och innovationsminister.

Det bäddar för samarbete över departementsgränserna. Det är precis vad Karin Meyer hoppas på, en block- och departementsöverskridande vision för vad som ska göras inom forskning och life science. Hon anser att den första frågan på dagordningen bör vara den kliniska forskningen.
– Frågan om klinisk forskning måste lyftas fram som en naturlig del av hälso- och sjukvården. Det är en förutsättning för att patienter snabbt ska få tillgång till nya läkemedel.

Anders Blanck, vd för branschföreningen Lif, hoppas också på ett samarbete mellan de olika ministrarna inom läkemedelsområdet och finans, liksom alliansregeringen gjorde mot slutet av mandatperioden. Han ser det innovationsråd som statsminister Stefan Löfven vill inrätta som en viktig del i detta arbete.

Ingrid Heath, vice vd för branschorganisationen Sweden Bio, tycker också att innovationsrådet låter lovande. Men för att det ska bli ett fokuserat arbete vill hon att någon av ministrarna, till exempel näringsministern, ska få ett uttalat life science-ansvar.
– Det är positivt att det finns en förståelse och ett engagemang från de nya ministrarna i de här frågorna, men det är mycket politik som behöver koordineras. De insatser som görs spretar och därför behövs det en funktion i regeringen för att få ihop det, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven sade även i sin regeringsförklaring att Sverige ska vara en ledande forskningsnation. Men då måste flera saker ändras. – De strukturella och legala hinder som idag finns för samarbeten mellan akademi och industri måste bort. Det behövs även ett näringslivsklimat som är motiverande för både stora och små bolag att välja Sverige för sin forskning och utveckling, säger Karin Meyer. 

Ingrid Heath vill även att regeringen ska prioritera att se över stödet för mellanstora life scienceföretag, där det idag finns en del brister. – Det behövs en statlig fond som kan investera i bolag som är i en tillväxtfas där det krävs investeringar på mellan 10 och 50 miljoner kronor, till exempel i gapet mellan preklinisk och klinisk forskning. Det behövs också en strukturändring för att möjliggöra för vårdpersonal att ägna sig åt forskning.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”image_full_width”,”fid”:”3992″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”250″,”style”:”line-height: 1.538em;”,”width”:”518″}}]]
Många hoppas på samarbete mellan finansminister Magdalena Andersson, näringsminister Mikael Damberg, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson och folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Foto: Martina Huber och Sören Andersson/Regeringskansliet.