Antioxidanter kan minska effekten av lipidsänkande läkemedel

Antioxidanter bör inte rekommenderas för prevention av hjärtkärlsjukdom, dels beroende på brist på visad effekt men också för att de kan minska effekten av lipidsänkande läkemedel.

22 okt 2001, kl 11:59
0

Annons

Enligt amerikanska forskare verkar supplement av antioxidanter reducera effekten av lipidsankande läkemedel. Det är resultatet av flera studier som har misslyckats med att visa värdet av antioxidantterapi när det gäller att förhindra eller bota kardiovaskulär sjukdom.
Forskare vid universitetet i Washington utförde en 12 månader lång studier på 153 patienter. Deltagarna delades in i fyra behandlingsgrupper som fick respektive simvastatin och niacin, enbart antioxidanter, simvastatin eller niacin plus antioxidanter eller placebo. De antioxidanter som patienterna fick två gånger om dagen var ß-karoten 12,5 mg, vitamin C 500 mg, vitamin E 400IU och selen 50 µg.
Efter 12 månader fann man bara små skillnader i lipidnivåer i placebo- och antioxidantgrupperna. Däremot hade de som fått simvastatin och niacin en signifikant minskning i plasmakolesterol, triglycerider och LDL-kolesterol, oavsett om de också hade fått antioxidanter.
Men den gynnsamma effekten av simvastatin och niacin på HDL?kolesterol var reducerad. Förändringen i HDL-nivåer i gruppen som fått antioxidanter plus simvastatin och niacin skilde sig inte signifikant från de som fått placebo. Denna brist på svar var lika både för rökare och icke-rökare samt för personer med eller utan diabetes eller hypertoni.
Studiens upplägg gör att man inte kan säga vilken komponent hos antioxidanter som svarar för effekten.
Forskarna menar att ökningen i HDL i simvatstatin-niacin gruppen troligen är en effekt av antioxidanter på niacin eftersom simvstatin bara har måttlig effekt på HDL. (Arterosclerosis Thrombosis and Vascular Biology 2001;21:1320)
I en åtföljande artikel i samma nr (s 1253) skriver en amerikansk epidemiolog: ?Mot bakgrund av den hittills visade bristen på effekt av antioxidanter som ges i vitaminkombination i kliniska studier bör de inte rekommenderas för prevention av hjärtkärl sjukdom. Läkarna bör upplysa om risken med antioxidanter ? särskilt i kombination med lipidsänkande läkemedel?.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng