Annons

Amiodaron bättre än sotalol vid ICD-terapi

Hjärtsjuka patienter som fått en inplanterbar defibrillator, för att motverka flimmer, mår bättre om de dessutom behandlas med amiodaron istället för sotalol.

7 mar 2005, kl 23:04
0

Annons

Hjärtsjuka patienter med ventrikelflimmer kan få en defibrillator inplanterad (ICD) som hjälper till att undvika flimmer. Men att defibrillatorn ?fyrar av?, för att undvika ett flimmer, är förknippat med både smärta och ångest för patienterna.

För att reducera antalet avfyrningar, studerades effekten av samtidig behandling med antingen amiodaron och sotalol. Dessa är antiarrytmika som används för att stabilisera hjärtats rytm hos hjärtsjuka. Samtliga patienter som fick amiodaron fick dessutom en betablockerare – metoprolol (100 mg/dag), bisoprolol (10 mg/dag) eller carvedilol (50 mg/dag).

Amiodaron titrerades under en sexveckorsperiod från 800 mg/dag till 200 mg/dag, medan måldosen för sotalol var 240 mg/dag, uppdelat på två eller tre tillfällen per dag.

Kombinationen av sotalol med amiodaron+betablockad reducerade signifikant (p=0,0003) antalet avfyrningar jämfört med betablockad, uppmätt efter tolv månader. Av de båda var amiodaron+betablockad (10,3 procent upplevde avfyrning) bättre än sotalol (24,3 procent), som inte var signifikant bättre än bara betablockad (38,5 procent). För kombinationen amiodaron+betablockad motsvarar det en absolut riskreduktion om 28,2 procent, och en relativ riskreduktion om 73 procent.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng