Clopidogrel även vid hjärtinfarkt

Resultaten från Clarity-Timi 28-studien, som presenterades idag vid ACC-kongressen, visar att clopidogrel (Plavix) har gynnsam effekt även vid hjärtinfarkt.

8 mar 2005, kl 23:30
0

Av dem som får en hjärtinfarkt, trots att de får bästa möjliga behandling, är det runt 20-25 procent som ändå har blockerade blodkärl och löper risk för ytterligare hjärtinfarkter.

Mot den bakgrunden testades clopidogrel, som tillägg till standardterapi i form av fibrinolys och acetylsalicylsyra, asa. 3 491 patienter inkluderades i studien, män och kvinnor, 75 år eller yngre.

Primär effektparameter var en kombination av förträngda blodkärl, död eller en andra hjärtinfarkt, före koronarangiografi. Patienterna fick, som tillägg till trombolys och asa, antingen clopidogrel (bolusdos om 300 mg följt av 75 mg dagligen) eller placebo fram till koronarangiografin, som skedde mellan dag 2 och 8. Därefter fick alla patienter öppen behandling med clopidogrel.

Efter en 30-dagars uppföljning uppfyllde 15,0 procent patienterna på clopidogrel, mot 21,7 procent på dem som inte fick clopidogrel, den primära effektparametern – förträngda blodkärl, död eller en andra hjärtinfarkt, före koronarangiografi. Det motsvarar en signifikant absolut riskreduktion om 6,7 procent, och en relativ riskreduktion om 36 procent (NNT=16).

Dessutom uppnådde patienterna på clopidogrelbehandling en klart bättre effekt på kardiovaskulär mortalitet, ny hjärtinfarkt eller behov av akut revaskularisering, 11,6 procent för dem på clopidogrel mot 14,1 för dem på placebo. Det är en absolut riskreduktion om 2,5 procent och en relativ riskreduktion om 20 procent (NNT=36).

Den största risken med clopidogrel är blödningar, det uppstod i 1,3 procent avfallen, mot 1,1 procent i placebogruppen. Tillägg av clopidogrel ökade inte heller risken för intrakraniell blödning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng