Rimonabant klarar av att hålla vikten

Enligt Rio Europe-studien, som presenterades igår på ACC-kongressen, fungerar rimonabant bra för att uppnå och behålla viktnedgång.

8 mar 2005, kl 23:01
0

Annons

Rio Europe är en europeisk version av Rio North America, och visar i princip identiska resultat. Patienterna behandlades med antingen 5 mg rimonabant, 20 mg rimonabant eller placebo i två år. Primär effektparameter var viktnedgång efter ett år. Viktnedgång efter två år var en sekundär effektparameter.

Efter två år hade de på placebo gått ner i genomsnitt 2,9 kg, de på 5 mg rimonabant hade gått ner 4,8 kg och de på 20 mg rimonabant hade gått ner 7,2 kg (p<0,001). Däremot ökade i genomsnitt patienterna något i vikt från det första till det andra året.

Nedgången avspeglades även i patienternas midjemått. De på placebo minskade sitt mått med 3,4 cm, de på 5 mg rimonabant minskade sitt med 5,5 cm och de på 20 mg rimonabant minskade med 7,5 cm.

Rimonabant har även vissa positiva effekter på det goda HDL-kolesterolet, som ökade signifikant både med 5 mg och 20 mg rimonabant, jämfört med placebo. Även triglycerider påverkades positivt och sjönk signifikant med 20 mg rimonabant, dock inte signifikant med 5 mg rimonabant.

Säkerhetsmässigt skilde sig de tre grupperna inte nämnvärt åt. Dock var det numerärt fler patienter i 20 mg-gruppen som avbröt studien jämfört med både 5 mg-gruppen och med dem på placebo. Biverkningarna, som framför allt var av psykiatrisk natur, tenderade dock att vara mer intensiva under det första året, och mindre frekventa det andra året.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng