Annons

?Förskriv inte parecoxib eller valdecoxib?

Parecoxib, prodrug till valdecoxib, må vara en bra smärtlindrare efter kirurgi. Men likt andra coxiber medför även dessa en ökad risk för kardiovaskulära komplikationer.

8 mar 2005, kl 00:22
0

Igår måndag presenterades resultaten från CABG-studien på parecoxib och valdecoxib. Parecoxib är en prodrug, och omvandlas inom 20-30 minuter till valdecoxib.

I studien inkluderades patienter efter bypass-kirurgi och randomiserades till placebo (n=548), placebo/valdecoxib (n=544) eller parecoxib/valdecoxib (n=544).

Resultaten var tydliga, preparaten fungerar bra som smärtlindrare. Patienterna kunde ta extra smärtlindring i form av opioider (morfin/kodein), om de ville. Bland dem som fick en coxib var intaget av opioider lägre än bland dem som fick placebo.

Men dessa fördelar blidkar inte kritikerna idag.

– Sluta upp att förskriva dessa läkemedel, inledde Eric Topol sin kritik av studien.

Han är verksam vid Cleveland Clinic i Ohio i USA och är en av coxibernas tuffaste kritiker. Han menar att dessa läkemedel inte ska användas. Risken för kardiovaskulära komplikationer är alltför stor, vilket också visades i studien. Bland dem som fick parecoxib/valdecoxib var risken signifikant ökad att drabbas av någon kardiovaskulär händelse (11 händelser), jämfört med dem som fick placebo (3 händelser). Bland dem som fick placebo/valdecoxib var risken inte signifikant ökad (6 händelser).