?Förskriv inte parecoxib eller valdecoxib?

Parecoxib, prodrug till valdecoxib, må vara en bra smärtlindrare efter kirurgi. Men likt andra coxiber medför även dessa en ökad risk för kardiovaskulära komplikationer.

8 mar 2005, kl 00:22
0

Annons

Igår måndag presenterades resultaten från CABG-studien på parecoxib och valdecoxib. Parecoxib är en prodrug, och omvandlas inom 20-30 minuter till valdecoxib.

I studien inkluderades patienter efter bypass-kirurgi och randomiserades till placebo (n=548), placebo/valdecoxib (n=544) eller parecoxib/valdecoxib (n=544).

Resultaten var tydliga, preparaten fungerar bra som smärtlindrare. Patienterna kunde ta extra smärtlindring i form av opioider (morfin/kodein), om de ville. Bland dem som fick en coxib var intaget av opioider lägre än bland dem som fick placebo.

Men dessa fördelar blidkar inte kritikerna idag.

– Sluta upp att förskriva dessa läkemedel, inledde Eric Topol sin kritik av studien.

Han är verksam vid Cleveland Clinic i Ohio i USA och är en av coxibernas tuffaste kritiker. Han menar att dessa läkemedel inte ska användas. Risken för kardiovaskulära komplikationer är alltför stor, vilket också visades i studien. Bland dem som fick parecoxib/valdecoxib var risken signifikant ökad att drabbas av någon kardiovaskulär händelse (11 händelser), jämfört med dem som fick placebo (3 händelser). Bland dem som fick placebo/valdecoxib var risken inte signifikant ökad (6 händelser).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng