Allvarliga biverkningar drabbar parecoxib

Ett flertal hud- och överkänslighetsreaktioner har rapporterats för cox 2-hämmaren valdecoxib. Eftersom parecoxib är en prodrug till valdecoxib kan risken för biverkningar inte uteslutas även för parecoxib menar Läkemedelsverket.

24 okt 2002, kl 21:20
0

Läkemedelsverket meddelar på sin hemsida att rapporter om överkänslighetsreaktioner (anafylaxi och angioödem) och allvarliga hudreaktioner, bland annat Stevens-Johnsons synrom och toxisk epidermal nekrolys, har inkommit för valdecoxib.

Eftersom parecoxib är en prodrug till valdecoxib kan dessa reaktioner möjligen även förekomma vid användning av parecoxib. I och med de rapporterade biverkningarna har Läkemedelsverket gjort ändringar i parecoxibs produktresumé. Bland annat är parecoxib kontraindicerat till patienter med känd överkänslighet för sulfonamider. Vidare kan det inte utslutas att reaktioner som anafylaxi, angioödem och allvarliga hudreaktioner kan inträffa i samband med användning av parecoxib.

Parecoxib, som säljs under namnet Dynastat i Sverige, godkändes för försäljning i Sverige i mars 2002 enligt den centrala proceduren. Det är avsett för parenteral korttidsbehandling av postoperativ smärta. Parecoxib har hittills sålts i mycket begränsad omfattning i Sverige. Inga biverkningsrapporter har inkommit till Läkemedelsverket.

Valdecoxib marknadsförs i USA och där har mer än en miljon patienter behandlats. Valdecoxib är ännu ej godkänd i EU.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng