Annons

Pfizer stoppar försäljningen av Bextra

Med omedelbar verkan stoppas försäljningen av Bextra i Europa och USA. Enligt FDA är risken med preparatet ogynnsam i relation till nyttan.

7 apr 2005, kl 17:53
0

Annons

Trots att Pfizer inte håller med FDA i bedömningen har man beslutat att ändå gå på FDA:s linje och tills vidare stoppa försäljningen av Bextra (valdecoxib) på den amerikanska marknaden. Efter begäran från europeiska myndigheter stoppas även försäljningen av valdecoxib inom EU. Diskussioner med andra regulatoriska myndigheter över världen pågår också.

Enligt FDA är anledningen till att man vill att Pfizer ska dra tillbaka produkten dels ökad risk för hjärtkärlhändelser, dels ovanliga men allvarliga hudreaktioner.

Samtidigt kräver FDA att Pfizer inkluderar den starkaste varningen, en så kallad black box-varning, på etiketten för Celebrex/Celebra (celecoxib). Varningen gäller ökad risk för hjärtattack och stroke.

FDA kräver också att andra tillverkare av NSAID-preparat ska inkludera en varning på etiketten för hjärt- och kärlrisker, blödningar i magen och hudproblem, enligt nyhetsbyråerna Bloomberg News och Direkt.

Enligt ett pressmeddelande från Pfizer ska patienter sluta använda Bextra och kontakta sin läkare för andra behandlingsalternativ.

Initialt backade Pfizers aktie med 4,7 procent på de amerikanska börserna. I Stockholm har aktien backat med 2,9 procent.