Annons
”Patienterna behandlas för sent i sjukdomen”

”Patienterna behandlas för sent i sjukdomen”

Bakslagen inom alzheimerområdet beror delvis på att vi inte börjar behandla i tid, säger Agneta Nordberg.

7 mar 2017, kl 10:34
1

Agneta Nordberg. Foto: Ulf Sirborn.

Agneta Nordberg är professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och forskar om Alzheimer. I sin forskning utvecklar hon både nya läkemedelskandidater och nya metoder för att diagnosticera sjukdomen.

Vid Alzheimers sjukdom förtvinar nervcellerna i hjärnan. Särskilt drabbade är de områden som är viktiga för minnet. Än vet man inte exakt vad som orsakar sjukdomen men den kännetecknas av onormala ansamlingar av proteinerna beta-amyloid och tau, vilka kan mätas med PET-kamera och radioaktiva spårmolekyler.

Men de senaste rönen pekar på att det också sker inflammatoriska förändringar i hjärnan, något som Agneta Nordberg har studerat i sin forskning.

– De här inflammatoriska förändringarna kan vi se upp till 20 år innan symtomen på Alzheimer ger sig tillkänna. Nu försöker vi förstå hur dessa olika förändringar hänger ihop med minnesförändringar. Än har vi inte hela bilden men vi håller på att lära oss, säger Agneta Nordberg.

Och att man nu kan hitta väldigt tidiga tecken på begynnande sjukdom kan få stor betydelse för läkemedelsutvecklingen.

– Mycket av förklaringen till varför vi har sett så många bakslag inom alzheimerområdet ligger i att man har behandlat patienterna i ett för sent skede av sjukdomen, säger Agneta Nordberg.

Vissa kliniska studier har till och med inkluderat försökspersoner som inte ens haft sjukdomen, vilket naturligtvis gör det svårare att dra några vettiga slutsatser om eventuell effekt av en läkemedelskandidat.

Och medan utvecklingen av nya läkemedel inom alzheimerområdet hittills har gått trögt beskriver Agneta Nordberg framgångarna inom diagnostiken som betydligt större.

– Forskningen när det gäller själva upptäckten av sjukdomen har gått fantastiskt mycket framåt. Vi står i ett skifte i hur man ska benämna minnesbesvär. Det finns också förslag på en ändring av diagnostiken där frågan är om man kan ställa diagnosen Alzheimers sjukdom redan innan man har en utvecklad demenssjukdom, säger Agneta Nordberg.

Den 15 mars talar Agneta Nordberg på mötet Jakten på en bot mot Alzheimer som hålls i Stockholm.

Vilka utmaningar ser du måste lösas inför introduktion av ett sjukdomsmodifierande alzheimerläkemedel?
– Jag tycker att vi i Sverige ligger långt framme men det kommer att behövas erfaren personal som kan diagnosticera Alzheimer och andra demenssjukdomar. Det finns också en risk att tillgången till ett nytt läkemedel blir ojämlik över landet och begränsas till städer med universitetssjukhus och många minnesmottagningar, säger Agneta Nordberg.

Vad kommer du tala om den 15 mars?
– Jag tänker ge en kort beskrivning av tidigare upptäckter och beskriva vad en alzheimerutredning innefattar vad gäller bland annat avbildning av hjärnan och minnestester. En svår fråga är exempelvis hur man ska gå tillväga för att upptäcka sjukdomen redan innan personen uppvisar några symtom.

Lyssna till Agneta Nordberg och andra experter inom alzheimerområdet på mötet Jakten på en bot mot Alzheimer som hålls i Stockholm den 15 mars. Läs mer och anmäl dig här!

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Spännande med inflammationen 20 år innan. Finns det epidemologiska studier, som tyder på att NSAID eller ASA konsumtion 20 år innan kan minska risken för demens senare i livet?