Ännu en alzheimerstudie avbryts i förtid

Ännu en alzheimerstudie avbryts i förtid

De båda läkemedelsbolagen Eisai och Biogen avbryter fas III-studierna med Bace-hämmaren elenbecestat.

16 sep 2019, kl 14:07
0

Annons

Meddelandet, som kom i fredags, innebär att ännu en alzheimerkandidat går i graven. Läkemedelsbolagen Eisai och Biogen, som utvecklat Bace-hämmaren elenbecestat tillsammans, informerade om att man avbryter två pågående fas III-studier på rekommendation av en säkerhetsgranskande kommitté. Detta sedan resultaten från en säkerhetsgranskning visade på ett ”ofördelaktigt risk/nytta-ratio”.

Vad mer exakt som ligger bakom bedömningen framgår inte av det pressmeddelande bolagen skickade ut. Även en förlängd fas II-studie med elenbecestat stoppades.

I pressmeddelandet uttryckte en talesperson från Eisai att man är ”mycket besvikna över nyheterna”.

I fas III-studierna med elenbecestat ingick totalt cirka 2 100 patienter med tidig Alzhemers sjukdom och med bekräftad ansamling av amyloida plack i hjärnan. I studierna, som var dubbelblinda och placebokontrollerade randomiserades deltagarna till att få antingen 50 mg elenbecestat dagligen eller placebo. Behandlingsperioden skulle vara i 24 månader.

Som Bace-hämmare verkar elenbecestat genom att hämma enzymet beta amyloid cleaving enzyme, vilket i sin tur innebär att bildningen av beta-amyloid hämmas.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat står Eisai och Biogen även för den kliniska utvecklingen av alzheimerkandidaten BAN240, utvecklad av svenska Bioarctic.

I pressmeddelandet från Biogen och Eisai framhålls dock att beslutet att avbryta fas III-studierna med elenbecestat inte påverkar utvecklingen och fas III-programmet för BAN2401.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng