Annons
Klart med fas III-start för svensk alzheimerkandidat

Klart med fas III-start för svensk alzheimerkandidat

Bioarctics antikropp BAN2401 går in i fas III nu i mars meddelar japanska Eisai som driver utvecklingen.

7 mar 2019, kl 10:45
0

Annons

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat om har planen varit att inleda en fas III-studie med den svenskutvecklade antikroppen BAN2401 mot tidig Alzheimers sjukdom.

Nu meddelar det japanska bolaget Eisai, som driver den kliniska utvecklingen, att fas III-studien ska påbörjas i mars. Enligt bolaget väntas resultat från studien kunna redovisas om ungefär tre år – 2022.

Enligt en presentation som bolaget nyligen lagt upp på sin hemsida finns också planer på att undersöka möjligheterna att starta en fas III-studie med BAN2401 hos patienter som är ännu tidigare i sjukdomen, med så kallad preklinisk Alzheimer.

BAN2401 är en humaniserad monoklonal antikropp som binder selektivt till de toxiska aggregerade formerna av amyloid-beta i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom. Antikroppen utvecklades av det svenska bolaget Bioarctic, som överlåtit rättigheterna till Esai.

Läkemedelsvärlden har tidigare rapporterat om positiva resultat från en fas IIb-studie med BAN2401 mot tidig Alzheimers sjukdom, som presenterades i november förra året. Resultaten efter 18 månaders behandling visade att den kognitiva försämringen hos de som fått den högsta behandlingsdosen med BAN2401 var 30 procent mindre än hos de som fått placebo. Skillnaden var statistiskt signifikant.