Donald Trump nöjd med avgående FDA-chef
Scott Gottlieb avgår som chef för den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Donald Trump nöjd med avgående FDA-chef

Scott Gottlieb har oväntat lämnat in sin avskedsansökan som chef för den amerikanska läkemedelsmyndigheten.

6 mar 2019, kl 10:19
0

Annons

Flera medier rapporterar om att Scott Gottlieb lämnar sin post som chef för den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nästa månad. Gottlieb avslöjade sin avgång under gårdagen i ett brev till myndighetens personal.

Förklaringen var en önskan om att vara mer med sin familj. I sitt arbete har Scott Gottlieb, enligt CNN, veckopendlat mellan sitt hem i Connecticut till jobbet i Washington.

Scott Gottlieb tillsattes som chef för FDA i maj 2017 av president Donald Trump och blev därmed myndighetens 23:e chef.

Under sin tid som ledare för myndigheten har opioid-krisen i USA briserat och FDA har godkänt ett stort antal behandlingar och läkemedel för att bekämpa denna. Gottlieb har också haft stort fokus på att förebygga ungas användning av e-cigaretter.

President Donald Trump uttrycker inte sällan stark kritik mot läkemedelsbolagens prissättning av läkemedel i USA. Som FDA-chef har Scott Gottlieb inte heller hållit inne med kritiken och under Gottliebs tid har myndigheten godkänt rekordmånga generikaläkemedel, enligt nyhetssajten Stat News.

På Twitter berömmer Donald Trump Scott Gottlieb för att ha gjort ett ”terrific job”.

” … Scott has helped us to lower drug prices, get a record number of generic drugs approved and onto the market, and so many other things. He and his talent will be greatly missed”, twittrade Donald Trump.

Scott Gottlieb är utbildad läkare och har tidigare arbetet inom FDA under bland annat George W Bushs presidentskap.

Vem som blir FDA:s nya chef är ännu inte känt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng