Läkemedelsbolag får böta 90 000 kronor

Läkemedelsbolag får böta 90 000 kronor

Företaget påstod i marknadsföring av ett läkemedel för pankreascancer att ”patienternas livskvalitet bibehölls”.

7 mar 2017, kl 09:35
0

Annons

I marknadsföringstexten från bolaget Shire Sweden AB stod att läkemedlet Onivyde, substansen irinotekan, i kombination med kemoterapi för behandling av metastaserande adenocarcinom i pankreas, innebar att patienternas livskvalitet bibehölls jämfört med om de behandlades med enbart kemoterapi.

Behandlingen rör specifikt patienter där pankreascancern avancerat efter en första cellgiftsbehandling med gemcitabin.

Uppgiften om livskvaliteten hänvisas i annonsen till en vetenskaplig artikel i The Lancet.

Informationsgranskningsnämnden, IGN, skriver i sin dom att påståendet inte har något stöd i bolagets egen produktresumé. Därmed strider den mot artikel 2 i Regler för läkemedelsinformation. I den artikeln står att produktresumén ska utgöra den sakliga utgångspunkten för informationen om läkemedlet.

Bestämmelserna i artikeln tillåter att marknadsföringstext får innehålla uppgifter som kompletterar, preciserar eller bekräftar uppgifter i produktresumén. Men i det aktuella läkemedlets resumé står ingenting om patienters livskvalitet.

Informationsgranskningsnämnden anser därför att bolagets annons stridit mot god branschsed, och bötfäller bolaget med 90 000 kronor. Avsteget anses vara en överträdelse av normalgraden, skriver IGN, i ett enhälligt yttrande.

Företaget har redan tagit bort uppgiften om livskvalitet från annonsen, och uppgett att det inte kommer finnas med i framtida marknadsföringsmaterial.

IGN är en branschegen nämnd för att upprätthålla läkemedelsbranschens etiska regelverk när det gäller marknadsföring av läkemedel. IGN tillhör LIF, Läkemedelsindustriföreningen, de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. Branschorganisationen med omkring 85 medlemsföretag står för cirka 80 procent av alla läkemedel som säljs i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng