Ny behandling för barn med migrän

Ny behandling för barn med migrän

En bedövningsmetod som redan används för vuxna är säker och effektiv även för barn.

6 mar 2017, kl 10:52
0

Annons

Det visar en studie som presenteras vid Society of Interventional Radiology’s årliga vetenskapliga möte.

Metoden som undersökts utförs under röntgen och kallas SPG-blockad. Det handlar om att blockera en grupp nerver (sphenopalatine ganglion) i näsans bakersta del, som tros ha en funktion i migränattacker. Nerverna kommunicerar med trigeminusnerven, som är den centrala när det gäller huvudvärk.

Medan patienten ligger på rygg, förs en flexibel kateter in i båda näsborrarna och kontrastmedel sprutas in för att lokalisera kateterns position. Sedan sprutas bedövningsmedel lidokain 4 procent in. Patienten får ligga kvar under tio minuter.

Studien som presenteras på mötet gjordes på 85 patienter mellan sju och arton år under perioden februari till november 2015. Före interventionen fick patienterna skatta sin smärta på en skala mellan ett och tio. Efter interventionen gjordes en ny skattning. Medelvärdet på smärtskalan före var 5,55 och efter bedövningen 3,28. Inga komplikationer rapporterades.

Forskarna, som är en grupp läkare från Phoenix barnsjukhus i Arizona, skriver i sin slutsats att SPG-blockad är en säker och effektiv behandlingsmetod för migränhuvudvärk hos barn.

– Metoden kan innebära ett minskat användande av intravenös läkemedelsbehandling, vilket är förknippat med biverkningar och sjukdomsvistelse, säger Robin Kaye, en av författarna till studien i en kommentar. Barnen kan snabbare komma tillbaka till skolan och få bli barn igen. Metoden har potential att öka livskvaliteten för barn med migrän, fortsätter han.

Migrän är ett vanligt problem hos barn och unga. Omkring tolv procent av barn över elva år är drabbade. Det får ofta en stor negativ påverkan på skolgång och aktiviteter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng