Meningokockvaccin blir standard i England

Ett vaccin mot meningokocksjukdom, grupp B, ska läggas till i vaccinationsprogrammet för barn i England från och med den 1 september i år.
31 augusti 2015, klockan 9:09

Vaccinet kommer att erbjudas till barn på två månader, fyra månader samt ett år, tillsammans med andra rutinvaccinationer.

Folkhälsomyndigheten i England har visat att vaccinet har en bra säkerhetsbakgrund men informerar även föräldrar om att barnet får en ökad risk för feber när vaccinet ges tillsammans med andra vaccinationer. Föräldrar uppmuntras köpa flytande paracetamol till spädbarn inför två och fyra månaderssprutan.

Meningit Research Foundation menar att vaccinet har varit högst upp på prioriteringslistan under flera år och vd:n, Christopher Head, säger till The Pharmaceutical Journal att vaccinet kan förhindra upp till 4 000 fall av meningokocksjukdom hos barn under fem år i Storbritannien. Dock säger han även att det finns former av sjukdomen som inte omfattas av vaccinet och att man därför fortfarande måste vara uppmärksam på symtom på meningit och blodförgiftning.
Vaccinet har utvecklats av Novartis.

I Sveriges finns vaccin mot grupp B-meningokocker för barn från två månaders ålder och vuxna. Vaccinet ges främst till personer som ska resa till områden där sjukligheten är hög eller vid ett eventuellt utbrott.

Andra artiklar inom samma ämne