Riskfaktorer för Alzheimers sjukdom

Högt blodtryck och övervikt är två av nio faktorer som ökar risken för Alzheimers sjukdom, enligt en stor metastudie.

31 aug 2015, kl 11:27
0

Det är en kinesisk forskargrupp som gått igenom 323 studier med sammanlagt 5000 individer från olika delar av världen. Studierna gjordes mellan åren 1968 och 2014.

Forskarna fann ett 90-tal möjliga riskfaktorer som de kokat ned till nio starka faktorer som en grund för fortsatta studier.
Dessa faktorer tror de kinesiska forskarna bidrar till två tredjedelar av alla Alzheimers fall i världen.

Forskarna har inte studerat gener eller ålder, som också spelar en roll för utveckling av sjukdomen. Studien berättar inte om orsakerna, men pekar på faktorer hos de som utvecklat sjukdomen jämfört med de som inte gjort det.

Nio riskfaktorer är särskilt tydliga. Fetma liksom högt blodtryck var vanliga drag hos de som insjuknat, liksom att många av de insjuknade också hade andra sjukdomar, fysiskt svaga tycks känsliga för sjukdomen.
Alzheimerspatienter i studien hade också smalare artärer i halsen. Den som har höga nivåer av aminosyran homocystein i kroppen tycks också ha en ökad risk för demenssjukdomen. 
Låg utbildning är en känd riskfaktor generellt för sjukdomar och påverkade också risken för alzheimer i den här metastudien. Psykisk hälsa påverkar också risken. Att deprimerade visade sig ha större risk förklarar forskarna bland annat med att de förmodligen är mindre fysiskt aktiva än icke deprimerade.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng