Annons
Företag vill få covid-19-vaccin godkänt från fem år
Foto: Istock.

Företag vill få covid-19-vaccin godkänt från fem år

Flera företag och länder förbereder covid-19-vaccinering av barn ned till fem års ålder.

16 sep 2021, kl 08:12
0

Annons

TEXTEN HAR UPPDATERATS.

Det händer mycket just nu när det gäller barnvaccinering mot covid-19. Samtidigt som Sverige fram tills i dag har avvaktat med beslut om vaccinering av barn mellan 12 och 15 år har andra länder börjat att vaccinera ännu yngre barn. Flera vaccintillverkare har också pågående studier för barn ända ner till sex månaders ålder.

Vill få sitt vaccin godkänt för femåringar

Företaget Biontech, som tillsammans med Pfizer har tagit fram mRNA-vaccinet Comirnaty, kommer inom kort att ansöka om ett godkännande för sitt covid-19-vaccin för barn från fem år, även i Europa. Det har Biontech meddelat till tyska medier, uppger Reuters.

Företaget kommer i september att lämna resultatet från sin vaccinstudie på barn mellan fem och elva år till tillsynsmyndigheterna för granskning. Det har också planerat att ansöka om godkännande för sitt vaccin för barn mellan sex månader och två år senare i år. Yngre barn kommer att få en lägre dos av vaccinet, meddelar företaget.

Även företaget Moderna genomför studier på barn mellan sex och elva år. Det arbetar också med att ta fram den bästa dosen för spädbarn.

Vissa länder vaccinerar ännu yngre barn

Flera länder som till exempel Norge, Danmark, Tyskland och USA, har börjat att vaccinera barn från 12 år, och i vissa länder har man även börjat att vaccinera ännu yngre barn. På Kuba börjar vaccineringen av barn från två år denna vecka, rapporterar New York times.  Det är den yngsta åldersgruppen som hittills vaccineras mot covid-19. På Kuba används vaccinerna Soberana 2 och Soberana Plus som är inhemskt producerade konjugatvaccin.

I juni godkände Kina covid-19-vaccinet från Sinovac för akut användning för barn från tre år. Detta vaccin är ett så kallat inaktiverat vaccin och innehåller avdödat covid-19-virus tillsammans med hjälpämnen. Även i Chile har detta vaccin godkänt från sex års ålder.

I Israel har man godkänt Pfizer/Biontechs vaccin för barn från fem år som av någon anledning riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Storbritannien har ändrat sitt beslut

Förra veckan rapporterade Läkemedelsvärlden om att UK’s joint committee on vaccination and immunisation, JCVI, avrådde från en bred vaccinering av barn mellan 12 och 15 år i Storbritannien. Nu har dock ett nytt besked kommit om att alla barn i denna åldersgrupp i Storbritannien ska erbjudas en dos av Pfizer/Biontechs vaccin.

I Sverige har man dock fram till dagens besked valt avvaktat med en rekommendation om en bred vaccinering från 12 år.

I en skrivelse till Folkhälsomyndigheten framhöll Barnläkarföreningen nyligen flera argument som talar för att erbjuda vaccination till samtliga barn från 12 år. I början av veckan gick även Smittskyddsläkarföreningen ut med att den vill se en vaccinering av denna åldersgrupp. Föreningen anser att det nu finns så pass mycket data om barnvaccinering i andra länder som visar att nyttan överväger riskerna.