Barnläkare ändrar sig om barnvaccinering efter delta

Barnläkare ändrar sig om barnvaccinering efter delta

Svenska barnläkare ser flera argument för vaccinering, men i Storbritannien avråder experterna fortfarande.

6 sep 2021, kl 12:18
0

Svenska barnläkarföreningen har följt kunskapsläget om covid-19-vaccinering av barn och ungdomar och är en viktig aktör som Folkhälsomyndigheten samråder med i frågan. Föreningen har tidigare ansett att det har funnits för lite underlag för att kunna bedöma risk-nyttabalansen med vaccinering för barn mellan 12 och 15 år och ansett att Folkhälsomyndigheten gjort rätt i att avvakta med en bred vaccinering. Men nu har Barnläkarföreningen ändrat sig. I en skrivelse till Folkhälsomyndigheten framhåller den flera argument som talar för att erbjuda vaccination till samtliga barn från 12 år.

I Storbritannien avråder dock experterna fortfarande från vaccinering av barn och ungdomar.

Deltavarianten avgörande

Covid-19-vaccinering av barn mellan 12 och 15 år pågår redan i flera länder, bland annat i Danmark, Finland och Tyskland. Förra veckan meddelade även Norge att de kommer att påbörja vaccinering från 12 år. I Sverige rekommenderas vaccinering till ungdomar över 16 år samt barn mellan 12 och 15 år i riskgrupp.

I skrivelsen framhåller Barnläkarföreningen att pandemin nu har gått in i en ny fas med spridning av den mer smittsamma deltavarianten. Denna variant kan möjligen ge en ökad risk för att barn blir svårt sjuka, enligt indikationer från USA och Kanada.

Ett annat argument från Barnläkarföreningen är att Center for disease control and prevention, CDC, nyligen presenterade en rapport om vaccinationer av nio miljoner amerikanska barn där man inte hade noterat några signifikanta allvarliga korttidsbiverkningar. Hjärtmuskelinflammation har beskrivits, men det är oklart om det har ett direkt samband med vaccinet. CDC har bedömt att nyttan med vaccinet överstiger eventuella risker.

Barnläkarföreningen för också fram att barn har drabbats av hårt av pandemins indirekta konsekvenser och restriktioner som har påverkat både skolgång och fritid. ”Därmed har barn också mycket att vinna på en minskad smittspridning och en återgång till mer normala förhållanden i samhället. Vaccination av barn kan sannolikt bidra till detta”, skriver Barnläkarföreningen. Detta är ett argument som även Finland har haft för vaccinering av barn, vilket Läkemedelsvärlden har skrivit om tidigare.

Storbritannien avråder vaccinering av barn

I Storbritannien avråder dock UK’s joint committee on vaccination and immunisation, JCVI, från en bred vaccinering av barn mellan 12 och 15 år. JCVI har istället bett ministrar att få råd från överläkare om risk-nyttabalansen. Experterna ska nu utvärdera effekten av en bredare vaccinering av 12-15-åringar och sedan presentera resultatet för regeringen om hur ett sådant program bör tas fram.

Även i Storbritannien rekommenderas barn mellan 12 och 15 år i vissa riskgrupper att vaccineras mot covid-19.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng