Annons
Därför börjar Finland vaccinera barn från 12 år
Foto: Istock

Därför börjar Finland vaccinera barn från 12 år

Hur kan det komma sig att Nordens länder har tagit olika beslut om att börja vaccinera 12-15-åringar?

12 aug 2021, kl 09:43
0

Annons
Hanna M. Nohynek

Hanna M. Nohynek.

Snart börjar skolorna igen efter sommaren, samtidigt som smittspridningen av covid-19 ökar i flera delar av världen. En fråga som har varit högst aktuell den senaste tiden är om barn bör vaccineras mot sjukdomen. Trots att både vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna är godkända från 12 års ålder i EU väljer Nordens länder att göra på olika sätt.

Sverige har just börjat att vaccinera 16- och 17-åringar, men vaccinering av yngre barn rekommenderas inte i nuläget. I Finland har man däremot beslutat att vaccinera barn från 12 år med start denna vecka. Läkemedelsvärlden har pratat med Hanna M. Nohynek, överläkare på enheten för smittsamma sjukdomar och vacciner på Finlands institut för hälsa och välfärd, om vad som ligger till grund för beslutet.

– Vi har haft en expertgrupp som noga har utrett säkerheten med covid-19-vaccinen för barn från 12 år och har kommit fram till slutsatsen att nyttan överväger riskerna, säger hon.

Ska kunna återgå till aktiviteter

En av de stora diskussionspunkterna när det gäller covid-19-vaccinering av barn har handlat om syftet med vaccineringen. Ska den i första hand göras för att skydda det enskilda barnet mot sjukdom, eller ska den snarare göras för att skydda andra individer och minska smittspridningen i samhället? I Finland har båda dessa aspekter spelat roll, men man har också tagit hänsyn till att barnen ska kunna röra sig mer fritt i samhället.

– I första hand handlar det om att skydda barnen mot allvarlig sjukdom. Men det handlar även om att barnen ska känna sig trygga med att komma tillbaka till skolan och till sina aktiviteter utan rädsla för smitta. Pandemin har lett till stora konsekvenser för deras leverne. I andra hand handlar det också om ett skydd för samhället i stort, säger Hanna M. Nohynek.

Även i Danmark rekommenderas att barn från 12 år vaccineras mot covid-19. Där har dock den främsta motiveringen varit att nå flockimmunitet i samhället.

Tillräcklig data för att vaccinera barn från 12 år

Ett argument för att avvakta med barnvaccinering har i Sverige varit att det ännu finns för lite data om vaccinets säkerhet och effekt för barn mellan 12 och 15 år, vilket Läkemedelsvärlden tidigare har skrivit om. Det är dock inte säkert att vaccinet skulle rekommenderas till denna åldersgrupp även om det skulle komma mer data som styrker säkerheten. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell nyligen till Dagens nyheter.

I Finland gör man dock en annan bedömning när det gäller säkerhetsunderlaget.

– Vaccineringen av barn i denna åldersgrupp pågår redan i flera länder, till exempel USA. Det finns sällsynta biverkningar som allvarlig anafylaktisk allergi och även mycket sällsynt myokardit/perikardit. Men återigen anses fördelarna vara mycket högre än riskerna. En annan sak som stöder användningen är att tillsynsmyndigheterna, däribland EMA, har gett sitt godkännande baserat på data som säger att nyttan är större än skadorna, säger Hanna M. Nohynek.

Sverige och Finlands beslut om vaccinering av barn skiljer sig åt. Varför har beslutsfattarna resonerat så olika tror du?

– Jag kan förstås inte tala för Sveriges del, men om man tänker på skydd från allvarlig sjukdom kan jag förstå deras beslut eftersom det är få barn som blir allvarligt sjuka. Men om man tänker på alla andra fördelar, som till exempel att barnen kan möta vänner och familj utan rädsla för smitta om de är vaccinerade, anser jag att nyttan överväger riskerna.

– En annan fråga är också vaccinets eventuella inverkan på långtidscovid, som vi också hoppas kunna förhindras av vaccinet. Det vet vi dock inte säkert ännu eftersom det finns för lite data, säger Hanna M. Nohynek.

Fanns det något motstånd bland beslutsfattarna i Finland eller var alla överens om att barn från 12 år ska rekommenderas covid-19-vaccin? 

– ­Vi behövde inte rösta om beslutet utan alla var överens. Sedan finns det förstås en del motstånd ute i samhället om att man inte borde vaccinera barn, säger Hanna M. Nohynek.

I Finland fortsätter man att följa utvecklingen av vaccineringen mot covid-19, och planerar för att eventuellt kunna utvidga den till att även vaccinera barn som är yngre än 12 år.

– Vi kommer att undersöka sjukdomsbördan och alla relevanta uppgifter om vaccinets effektivitet och säkerhet så att vi är redo att fatta beslut om eller när vaccinerna har godkänts, säger Hanna M. Nohynek.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng