Danmark vill vaccinera barn för flockimmunitet

Danmark vill vaccinera barn för flockimmunitet

Sundhedsstyrelsen har beslutat att rekommendera covid-19-vaccinering för barn mellan 12 och 15 år.

18 jun 2021, kl 14:17
0

I går kom beskedet att Danmark rekommenderar covid-19-vacciering av barn mellan 12 och 15 år. Anledningen är främst att få upp en flockimmunitet i landet, enligt den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen.

Tror att vaccinering av barn är nödvändig

Trots en redan hög vaccinationstäckning i Danmark tror Sundhetsstyrelsen att en utvidgning av vaccineringen som innefattar barn från tolv år är nödvändig. Detta för att säkerställa en ännu större immunitet i befolkningen och på så sätt få kontroll över pandemin.

Diskussionen om huruvida barn ska vaccineras mot covid-19 har till stor del handlat om nyttan och riskerna för det enskilda barnet, kontra nyttan för samhället i stort. Danmark väljer nu alltså att vaccinera barnen främst för hela samhällets skull.

– Vi behöver detta innan vi går in i nästa vintersäsong i Danmark, också mot bakgrund av det faktum att mer smittsamma virusvarianter kan uppstå. Och sedan behöver vi det så att vi kan skydda ovaccinerade personer samt personer som inte har full effekt av vaccinet mot allvarlig sjukdom, säger Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även om skyddet för barnen inte är det primära målet kan det ge en större säkerhet och trygghet även för dem eftersom det finns en risk att barnen kan smitta familjemedlemmar, skriver Sundhetsstyrelsen. Vaccinationen kan också bidra till att både barn och familjer får en vardag utan tester och restriktioner, till exempel i samband med utbrott i skolorna.

Följer internationella erfarenheter

I EU är det vaccinet från Pfizer/Biontech som är godkänt för barn mellan 12 och 15 år.  Vaccinering av denna åldersgrupp har påbörjats i bland annat USA och Kanada.

Sundhetsstyrelsen har granskat data om vaccinet, och bedömt det som mycket säkert och effektivt för barn, men påpekar samtidigt att de kommer att fortsätta att följa den internationella utvecklingen. Vaccinering av barn i Danmark planeras att starta efter sommaren, efter att alla över 16 år har erbjudits vaccin.

– Det är sällsynt att barn blir allvarligt sjuka i covid-19. Så vi måste ägna särskild uppmärksamhet åt att vaccinet är säkert för barn. Därför kommer vi att följa internationella erfarenheter och säkerhetsdata under sommaren, så att vi är helt säkra innan vi börjar efter sommarlovet, säger Søren Brostrøm.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten ännu inte tagit något beslut om en rekommendation av vaccinering av barn, men på en presskonferens i går meddelande statsepidemiolog Anders Tegnell att ett besked kommer inom kort.