Misstanke om hyper-inflammation efter vaccin

Misstanke om hyper-inflammation efter vaccin

EMA undersöker ett misstänkt samband mellan covid-19-vaccinerna och ett allvarligt inflammationstillstånd.

3 sep 2021, kl 14:23
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA granskar via sin säkerhetskommitté PRAC en ny misstänkt sällsynt biverkning av covid-19-vaccinerna. Det handlar om multisystemiskt inflammatoriskt syndrom, MIS, ett allvarligt tillstånd med koppling till immunsystemet och symtom från olika delar av kroppen. Vanliga symtom är hög feber, påverkat allmäntillstånd, diarré, kräkningar, störningar av hjärtfunktionen, andningspåverkan, störningar av blodets koagulationsförmåga samt hudutslag.

Om multiinflammatoriskt inflammatoriskt syndrom

MIS uppkommer i sällsynta fall som en följdsjukdom hos covid-19-patienter. Nu finns också några rapporter om fall av MIS som inträffat efter vaccinering mot covid-19. Den direkta orsaken till att PRAC startar en granskning är ett fall i Danmark där en 17-årig pojke drabbades av MIS efter vaccinering med Comirnaty från Pfizer/Biontech. Pojken hade inte haft covid-19. Han är nu återställd.

Även tidigare har det förekommit rapporter om MIS efter covid-19-vaccinering. Fram till 19 augusti hade sju fall rapporterats till databasen för säkerhetsövervakning av läkemedel, Eudravigilance. De flesta gällde barn, men det fanns även vuxna med bland fallen. Sex av rapporterna gällde något av mRNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna och en gällde Janssens vaccin.

Ytterligare misstanke utreds

PRAC ska nu granska data för att se om det går att fastställa ett samband mellan MIS och vaccinerna och om rekommendationerna i så fall behöver ändras på något sätt.

PRAC utreder också ett misstänkt samband mellan covid-19-vaccinet från Janssen och blodproppar i venerna. Det handlar om ett annat tillstånd än den sedan tidigare konstaterade biverkningen med blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng