Covid-19-vaccinering rekommenderas från 12 år

Covid-19-vaccinering rekommenderas från 12 år

Beslutet tas utifrån barnens bästa, sa regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff i dag.

16 sep 2021, kl 14:50
0

Annons

Alla barn mellan 12 och 15 år rekommenderas nu vaccination mot covid-19. Det meddelande regeringen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens under torsdagen.

– Det här gör vi för barnens skull, sa statsminister Stefan Löfven.

Till skillnad från i Norge, där barn mellan 12 och 15 år endast kommer att vaccineras med en dos, kommer barn i Sverige att få två doser på samma sätt som vuxna. Covid-19-vaccinering för barn från 12 år kommer att inledas i november.

– Det finns vaccin och avsatta ekonomiska resurser för att genomföra dessa vaccinationer, sa socialminister Lena Hallengren.

Fördelar med covid-19-vaccinering överväger

Flera länder har redan påbörjat vaccineringen av barn från 12 år medan Sverige fram tills i dag har valt att avvakta. Men nu bedömer Folkhälsomyndigheten att det finns tillräckligt med data som bekräftar att nyttan med vaccineringen är större än riskerna för biverkningar. Bedömningen görs utifrån barnens bästa.

– Vi har gjort en samlad bedömning och tittat på de underlag som finns både i Sverige och i andra länder, följt utvecklingen de senaste månaderna och vägt fördelar mot nackdelar. Och vi har alltså landat i bedömningen att även i de här åldersgrupperna så överväger fördelarna för vaccination, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Även om det är ovanligt att barn blir allvarligt sjuka i covid-19 är risken inte obefintlig.

– Det här är säkra effektiva vaccin som skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Det är de äldsta som har störst behov av skydd, men även yngre löper risk att drabbas av svår sjukdom, sa Johan Carlsson.

Det tillstånd som barn framför allt har drabbats av kallas multisystemiskt inflammatoriskt syndrom, MIS-C, och innebär hyperinflammation med hög feber och i vissa fall en påverkan på organ i kroppen. I Sverige har hittills omkring 250 barn under 18 år drabbats av MIS-C under pandemin.

Tagit hänsyn till utbildning

En annan aspekt som ligger till grund för beslutet om covid-19-vaccinering är barnens utbildning.

– Vaccinet kommer att skydda barn och ungdomar från sjukdom, men det kommer också att hjälpa oss att hålla skolorna öppna. Det är även bra för den enskilda eleven vars risk för frånvaro minskar på grund av sjukdom, sa utbildningsminister Anna Ekström.

Hon poängterade också att det är viktigt att regionerna, som har huvudansvaret för vaccineringen, samarbetar med skolornas huvudmän.

Nästan 20 miljoner barn i världen över 12 år har fått något av mRNA-vaccinerna från Moderna eller Pfizer som är de vacciner som är godkända från den åldern. Ett fåtal barn har fått en biverkning i form av hjärtmuskelinflammation. Biverkningen är dock mycket ovanlig och i regel övergående. Dock uppmanar Folkhälsomyndigheten att man ska vara uppmärksam på symptom som till exempel bröstsmärta de närmsta dagarna efter vaccinationen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng