Kombinerat vaccin kan bli verklighet
Foto på Ali Mirazimi: Lena Katarina Johansson.

Kombinerat vaccin kan bli verklighet

Virusforskaren Ali Mirazimi ser vissa fördelar med ett kombinerat vaccin som skyddar både mot covid-19 och influensa, men också några frågetecken.

17 sep 2021, kl 08:15
0

Läkemedelsföretaget Novavax planerar att påbörja en klinisk prövning av ett kombinerat vaccin som ger ett skydd mot både mot säsongsinfluensa och covid-19. Även företaget Moderna genomför en studie om ett kombinerat vaccin mot dessa sjukdomar.

– Det är många frågor att lösa innan ett sådant vaccin går att använda i praktiken, men det finns absolut fördelar med ett kombinerat vaccin, säger Ali Mirazimi, virusforskare på Karolinska institutet och sakkunnig på Folkhälsomyndigheten.

Oklart när på året covid-19-vaccin ska ges

Deltagarna i Novavax studie, som är i en tidig fas, kommer att få ett kombinerat vaccin som använder företagets covid-19-vaccinkandidat NVX-CoV2373 och dess influensavaccinkandidat Nanoflu. Båda dessa är proteinbaserade. Studien kommer att genomföras i Australien och innefatta 640 friska personer.

Samtidigt utför också Moderna en liknande studie i ett tidigt stadium. Där undersöker företaget en kombination av sitt covid-19-vaccin Spikevax och sin vaccinkandidat mot influensa. Båda bygger på mRNA-teknik. Kliniska prövningar av Modernas kombinerade vaccin väntas starta inom sex till tolv månader.

Ett eventuellt problem som Ali Mirazimi ser med ett kombinerat vaccin mot båda sjukdomarna är att vi ännu inte vet när på året vi kommer att behöva covid-19-vaccin.

– När det gäller influensavaccin vet vi precis när säsongen drar i gång och när man behöver vaccineras. Men den informationen har vi ännu inte om covid-19. Därför tror jag att det är det bättre med två olika sprutor tills vi vet det, säger han.

Folkhälsomyndigheten utreder

En aktuell fråga nu när influensasäsongen börjar närma sig är just om det går att vaccinera mot influensa samtidigt som covid-19. Förra veckan kom medierapporter om att Folkhälsomyndigheten utreder den frågan, eftersom vissa personer kan vara aktuella för en tredje dos covid-19-vaccin samtidigt som influensavaccineringen.

– Generellt är det inga problem att ge två vacciner samtidigt. Men ibland kan man rekommendera att ta olika vaccin med en tid emellan, säger Ali Mirazimi.

Vilka fördelar kan finnas med att kunna ge skydd mot båda sjukdomarna i samma vaccin?

– Det skulle förstås vara enklare att bara ta en spruta. Det skulle underlätta både i det administrativa arbetet och även kanske i produktionskedjan.

Men skulle ett kombinerat vaccin rentav kunna ge ett bättre skydd mot sjukdomarna än om man får vaccinen separat?

– Det vet vi inte idag, men den viktigaste frågan är om det ger ett minst lika bra skydd.

Även biverkningsriskerna med ett kombinerat vaccin är ännu okänd mark.

– Men om man belastar immunsystemet för mycket skulle kanske biverkningarna kunna bli svårare, säger Ali Mirazimi.

Kombinerat vaccin mot fler sjukdomar

Moderna hoppas så småningom att kunna lägga till ännu fler vacciner i kombinationen, till exempel ett vaccin mot RS-virus. Enligt Ali Mirazimi är det svårt att säga hur många virus man skulle kunna bygga in i ett och samma vaccin.

– När det gäller mRNA-tekniken, så finns det data på att det fungerar att få bra immunsvar med två olika proteiner/virus, och även tre fungerar. Dock kan skyddet då bli lite sämre. Det finns ett tak, men tekniken blir hela tiden bättre så det är inte säkert att taket stannar där det är i dag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng