Warfarin och ASA skyddar vid tandutdragning

Patienter som behandlas med blodproppshämmande läkemedel som warfarin eller acetylsalicylsyra kan fortsätta med behandlingen före och efter ett tandkirurgiskt ingrepp. Propprisken vid utsättning av läkemedlen är allvarligare än blödningsrisken enligt en norsk översiktsartikel.

27 sep 2005, kl 14:14
0

Annons

Behandling med warfarin och eller acetylsalicylsyra, ASA, är mycket vanligt för att förebygga hjärt-kärlsjukdom och stroke. Behandlingen syftar till att minska risken för livshotande blodproppar utan att risken för allvarliga blödningar ökar.

Av en artikel, som publiceras i Tidskrift for Den norske lægeforening, framgår att fortsatt behandling med warfarin är att föredra, särskilt för patienter med bra koagulationskontroll. I en studie som refereras inträffade 12 blödningskomplikationer, men ingen allvarlig, bland 950 patienter som fortsatte warfarinbehandlingen. Bland 526 patienter där warfarin sattes ut fick fem patienter allvarliga blodproppskomplikationer och fyra avled.

Inte heller ASA behöver sättas ut av samma skäl som för warfarin; fördelarna med fortsatt behandling över riskerna med att sätta ut läkemedlet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng