Annons
Industrikritik mot Tegnells nya vaccinutredning
Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell såg nöjd ut när han lämnade över sin vaccinutredning till socialminister Jakob Forssmed. Bengt Mattson, Läkemedelsindustriföreningen, är mindre nöjd med utredningens innehåll. Foto: Regeringskansliet samt Gunilla Lundström/Lif

Industrikritik mot Tegnells nya vaccinutredning

Läkemedelsindustriföreningen önskar sig fler förslag i Tegnells vaccinutredning, som vaccinprogram för äldre.

25 jan 2024, kl 10:00
0

Anders Tegnell lämnade över sin vaccinutredning till regeringen i fredags förra veckan. Utredningen förslår bland annat förslag en ny undantagsbestämmelse, som Läkemedelsvärlden var först att berätta om, så regeringen ska kunna ta snabbare beslut.

Undantagsbestämmelsen gör att regeringen, exempelvis vid en pandemi, kan ta beslut om att en smittsam sjukdom omfattas av nationella vaccinationsprogram även om grundkriterierna inte är uppfyllda.

Men Bengt Mattson, vaccinexpert på Läkemedelsindustriföreningen, Lif är inte helt nöjd med Anders Tegnells vaccinutredning. Förslagen är ”lovvärda” men de räcker inte hela vägen, säger han i ett pressmeddelande från Lif.

Saknar konkreta förslag i vaccinutredning

Anders Tegnell vill, i sin vaccinutredning, ha ett ett livsloppsperspektiv.

Med det menas ett tydligare fokus på nationella vaccinationsprogram som skyddar individer och befolkning från sjukdom genom hela livet och ”och inte som i dag där vi skyddar personer i vissa grupper från sjukdomen under hela eller delar av livet”.

Men Lif saknar konkreta förslag om ett nationellt vaccinationsprogram för vuxna, utan att regionala vaccinationsinsatser även framöver ska fylla det behovet.

– Lif har länge efterlyst ett omfattande vaccinationsprogram för vuxna, säger Bengt Mattson i pressmeddelandet.

– Det skulle förebygga allvarliga sjukdomar genom hela livet, vilket inte bara räddar liv utan också bidrar till bättre hälsa och minskad sjukfrånvaro – en hörnsten i folkhälsoarbetet.

Utökat register i vaccinutredning

Utredningen rekommenderar att regionerna ska samordna införandet av vaccinationer som inte ingår i de nationella programmen. Det finns en samarbetsstruktur för läkemedel som skulle kunna hantera detta.

Lif varnar för att det leder till fortsatta geografiska ojämlikheter. ”Det är en inbyggd svaghet i regionala insatser och en av anledningarna till att det behövs ett nationellt ansvar istället.” skriver föreningen.

Saknar tydliga skrivningar

Enligt vaccinutredningens förslag ska det nationella vaccinationsregistret utökas så att även vaccinationer regionerna själva initierar ingår.

Ett heltäckande register är nödvändigt för uppföljning, vård och forskning, poängterar Lif i sitt pressmeddelande.

Föreningen saknar dock tydliga skrivningar om hur man ska säkra att vaccinationerna faktiskt blir registrerade. Föreningen hoppas att rapporteringen kommer på plats skyndsamt, som utredningen förespråkar.

Vill se snabbare utvärdering

Lif vill att processen för att ta in nya vaccinationer i de nationella programmen snabbas upp. Det ger hälsovinster.

Föreningen exemplifierar med att det finns ett färdigt förslag att ta in influensavaccin i ett program för vuxna. Folkhälsomyndigheten presenterade det redan 2016.

”Det pekar på behovet av att effektivisera utvärderingsprocessen, något som utredningen tyvärr inte rekommenderar.” skriver Lif.

Saknar vaccinprogram för äldre

Fler satsningar på vaccin behövs för arbetet med folkhälsan, tycker Lif.

Bengt Mattson säger i pressmeddelandet att utrednings förslag är lovvärda men att de inte räcker hela vägen.

– Det krävs nationella vaccinationsprogram för sjukdomar som slår hårt mot den äldre befolkningen. Inte minst är det viktigt för att bromsa den ökande antibiotikaresistensen.

– Vi behöver också tydligare och snabbare processer kring utvärdering och implementering av nya vacciner och ett vaccinationsregister som är så heltäckande att det kan ligga till grund för digitala vaccinationskort för alla i Sverige. Då kan vi leva upp till ambitionen om ett livsloppsperspektiv och utnyttja vaccinernas fulla potential för folkhälsan.