Emelie Antoni blir ny ordförande inom Lif
Emelie Antoni. Foto: Lif

Emelie Antoni blir ny ordförande inom Lif

Astrazenecas Nordenchef Emelie Antoni efterträder Malin Parkler som styrelseordförande.

20 maj 2024, kl 06:40
0

Annons

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har utsett Emelie Antoni till Malin Parklers efterträdare som styrelseordförande.

Emelie Antoni har arbetat i läkemedelsbranschen, främst på Astrazeneca, i närmare 25 år. Hon har också ingått i Lif:s styrelse sedan september 2023.

Emelie Antoni vill bidra med olika perspektiv

I fjol återvände hon till Sverige från chefsuppdrag inom Astrazeneca utomlands och blev chef för företagets nordiska marknadsbolag, med huvudkontor i Stockholm.

I ett pressmeddelande kommenterar hon sin nya roll som Lif:s styrelseordförande:

– Jag ser fram emot att delta i det viktiga arbetet för life science-sektorn i stort, för vår svenska hälso- och sjukvård och för alla patienter, säger hon.

– Hälso- och sjukvården och life science i Sverige är mitt i ett paradigmskifte med oändliga möjligheter tack vare ny vetenskap och teknisk utveckling. Med hjälp av precisionsmedicin och AI kan vi korta ned tiden på forskningsprocessen, patienter kan identifieras tidigare i sjukdomsförloppen och vi kan säkerställa att nya mediciner når rätt patient snabbare. ‘

– Det betyder också utmaningar och det kommer bli allt viktigare att samarbeta mellan akademi, hälso- och sjukvård och industri, inte minst för att säkra Sveriges och Europas konkurrenskraft.

 Fler nya i styrelsen

Hennes företrädare Malin Parkler avgår efter fem år som ordförande, men fortsätter i styrelsen som ledamot.

Jakob Tellgren, vid läkemedelsföretaget MSD, har valts till vice ordförande och Karin Eidolf, vid läkemedelsföretaget Bayer, har valts in som ny ledamot i styrelsen.